Vergelijk eenvoudig producten
Nederlands zilver muntgeld kopen
Nederlands muntgeld is beschikbaar in diverse varianten. De meest bekende zijn natuurlijk de gulden en de euro, maar Nederland heeft een rijke geschiedenis op het gebied van muntgeld. Een van de meest geliefde munten, die tegenwoordig niet meer in omloop is, is de rijksdaalder. Sinds 2002 is de euro de officiële munteenheid in Nederland, daarvoor was dat de gulden.
Gedurende de geschiedenis zijn er veel Nederlandse muntstukken uitgebracht, waaronder unieke series zoals de zilveren rijksdaalder, het zilveren tientje en het gouden tientje. Naast het reguliere Nederlandse muntgeld zijn er ook speciale herdenkingsmunten uitgegeven ter ere van belangrijke personen of gebeurtenissen. Bij The Silver Mountain kunt u zilver Nederlands muntgeld kopen variërend van 1 kilo zakken puur Nederlands muntgeld tot zilveren tientjes en 50 gulden muntstukken.
Gewicht en gehalte Nederlandse zilveren munten
Nederlandse zilveren munten verschillen in gewicht en zilvergehalte, afhankelijk van het jaar van uitgifte en het type munt. Zilveren guldens uit de negentiende en twintigste eeuw hebben doorgaans een zilvergehalte van 72%, terwijl bepaalde herdenkingsmunten vaak meer dan 90% (sterling) zilver bevatten.
De zilveren rijksdaalder is een van de meest geliefde Nederlandse zilveren munten. Rijksdaalders van vóór 1943 bestaan uit 72% zilver en wegen bruto 25 gram. Rijksdaalders geslagen tussen 1959 en 1966 hebben ook een zilvergehalte van 72%, maar wegen slechts 15 gram bruto. Een ander bekend stuk is het zilveren tientje, een herdenkingsmunt uitgegeven tussen 1970 en 2001. Munten van 1970 tot 1973 bevatten 72% zilver en wegen bruto 25 gram, terwijl munten na 1994 uit 80% zilver bestaan en bruto 15 gram wegen. De waarde van Nederlands zilveren muntgeld wordt sterk beïnvloed door het zilvergehalte.
U kunt bij ons dan ook zilver Nederlands muntgeld kopen in zakken van één kilo, twee kilo en vijf kilo. Wij verkopen deze zakken op basis van het nettogewicht aan zilver. Al deze munten zijn geslagen in 72% zilver.
Berekening: het brutogewicht van een zak 1 kilo Nederlands muntgeld is 1.390 gram, wat neerkomt op één kilogram aan puur zilver (1.390 gram x 72% = 1.000 gram aan puur zilver).
In onderstaande tabel is een overzicht te vinden van de verschillende munten. Omschrijving Jaartal Gewicht Gehalte zilver 1/2 Gulden 1857 t/m 1919 5 gram 94,5% 1/2 Gulden 1921 t/m 1930 5 gram 72% 1 Gulden Voor 1945 10 gram 72% 1 Gulden 1954 t/m 1967 6,5 gram 72% Rijksdaalder Voor 1943 25 gram 72% Rijksdaalder 1959 t/m 1966 15 gram 72% 10 Gulden 1970 t/m 1973 25 gram 72% 10 Gulden 1994 15 gram 72% 10 Gulden 1995 t/m 1999 15 gram 80% 50 Gulden 1982 t/m 1998 25 gram 92,5%
Verzamelmarkt voor Nederlands muntgeld
Nederlands muntgeld speelt een belangrijke rol op de verzamelmarkt. Verzamelaars hechten waarde aan diverse aspecten van het Nederlands muntgeld, waarbij kan worden gedacht aan de historische waarde, de conditie en de zeldzaamheid. Daarnaast kan ook aan het verhaal achter de betreffende zilveren munt worden gedacht.
De verzamelmarkt voor Nederlands muntgeld is divers, maar we kunnen stellen dat de munten met een hoge historische waarde over het algemeen het meest gewild zijn, zeker wanneer deze munten in uitstekende staat verkeren. Bij deze munten kan worden gedacht aan bijzondere herdenkingsuitgaven, maar ook aan munten uit de Nederlandse Gouden Eeuw. De verzamelmarkt voor Nederlands muntgeld is ook veelzijdig. Zo kunnen verzamelaars onder meer terecht bij veilingen, beurzen en online platforms.
Zilveren Nederlandse munten kopen als belegging
Zilveren Nederlandse munten kunnen een interessante beleggingsoptie zijn. Een belangrijk voordeel bij het beleggen in zilveren munten is dat er kan worden geprofiteerd van zowel de numismatische (muntenkundige) waarde als de waarde van zilver. Dit kan ervoor zorgen dat de muntwaarde toeneemt door zowel een stijgende verzamelwaarde als een stijgende zilverwaarde.
U bent bij The Silver Mountain aan het juiste adres wanneer u interesse heeft in het beleggen in Nederlandse zilveren munten. Uiteraard garanderen wij een betrouwbare investering. Alle munten worden zorgvuldig geselecteerd en op zowel kwaliteit als echtheid gecontroleerd.
Veelgestelde vragen over Nederlands muntgeld
Welke Nederlandse munten zijn het meeste waard?
Onder meer de historische betekenis, de conditie en de zeldzaamheid van de munt hebben invloed op de waarde van de betreffende Nederlandse munt. Meerdere factoren beïnvloeden de waarde van Nederlandse munten. Enkele van de meest waardevolle Nederlandse zilveren munten zijn zeldzame varianten van de zilveren gulden en rijksdaalder, een aantal speciale herdenkingsmunten. De gouden tientjes uit de negentiende en twintigste eeuw behoren tot de meest waardevolle gouden Nederlandse muntstukken. Op veilingen worden soms Nederlandse munten verkocht tegen hele hoge bedragen, waarbij verzamelaars kijken naar de conditie en zeldzaamheid van de munt. Zo is in 2016 op een muntenveilig een zilveren gulden uit 1867 verkocht voor meer dan 100.000 euro.
Bij The Silver Mountain wordt de waarde van de munten bepaald aan de hand van het gehalte en het gewicht. Het gaat dan dus om de waarde in edelmetaal. Zilveren Nederlandse munten worden verpakt in zakken per 1, 2, of 5 kilogram en verkocht tegen een kleine premie boven de zilverprijs. Van de Nederlandse munten die wij aanbieden is de gouden dubbele dukaat de meest waardevolle Nederlandse munt.
Wat kost een kilo zilveren guldens?
De prijs van een kilo zilveren guldens is gekoppeld aan de actuele zilverprijs. Alle prijzen op onze website worden continue aangepast aan de meest recente zilverprijs. Een kilo zilveren guldens komt overeen met 720 gram puur zilver, aangezien zilveren guldens en ook andere Nederlandse munten zoals de rijksdaalder en het tientje zijn geslagen in 72% zilver.
Wij verkopen zilveren guldens, rijksdaalders en tientjes, in zakken verpakt in een mix per 1 kilogram puur zilver. Ten opzichte van de zilverprijs betaalt u ongeveer 10% premie. Dat betekent dat u 10% meer betaalt dan de zilverwaarde van de munten. Op het moment van schrijven is een kilo zilver ongeveer EUR 850 waard.
In welke staat is het Nederlandse muntgeld?
Het Nederlands muntgeld is vroeger als wettig betaalmiddel in omloop geweest. Dat kan ervoor zorgen dat de munten kleine gebruikssporen hebben of zwart afgeven. De staat van de munten is doorgaans echter goed tot zeer goed. Dat komt doordat het Nederlands muntgeld is geslagen in 72% zilver en dit relatief lage zilvergehalte zorgt ervoor dat de munten stevig zijn en minder snel beschadigd raken. Het muntgeld wordt verhandeld op basis van het zilvergewicht, dat betekent ook dat als u het zilver ooit terug verkoopt dat er op basis van de staat van de munten geen onderscheid gemaakt zal worden in de biedprijs die u dan ontvangt.
Bij het vullen van de zakken met Nederlands muntgeld proberen we altijd zoveel mogelijk een mix te maken, met zowel de zilveren gulden, rijksdaalder als tientjes. Dit is afhankelijk van de marktomstandigheden en de voorraad die we ontvangen. In sommige gevallen zitten er zelfs nog vooroorlogse munten in de mix, zoals een halve zilveren gulden.
Kan ik Nederlandse zilveren munten ook weer terugverkopen?
Het is zeker mogelijk om uw aangekochte Nederlandse zilveren munten weer terug te verkopen aan ons. Voor het terug verkopen kunt u gebruikmaken van onze terugkoopgarantie. Via onze andere website van Inkoop Edelmetaal kunt u munten aan ons verkopen.
Het Nederlands muntgeld kopen wij in per stuk, of in de zakken van 1 kilogram, 2 kilogram en 5 kilogram puur zilver. De biedprijs is altijd gebaseerd op de meest actuele zilverprijs. Wij betalen 95% van de dan geldende zilverprijs. Nederlands muntgeld is met name binnen Nederland goed bekend en voor ons een gangbaar product. Houdt u er rekening mee dat buiten Nederland het wellicht minder eenvoudig is om deze munten te verkopen, gezien het relatief lage zilvergehalte.