Den Haag nu 4 dagen per week open.

Close
  • Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Beleggen in zilver

Beleggen in zilver kent vele verschillende mogelijkheden. In de afgelopen jaren is aangetoond dat beleggen in zilver rendementen kan opleveren die de prestatie van beleggen in goud kunnen overtreffen. Dit wordt dan ook vaak gezien als een aantrekkelijke investering voor beleggers. De populariteit van zilver is de laatste jaren vele malen groter geworden door de stijgende vraag naar zilver uit de industriële sector. Ongeveer 85% van al het zilver wereldwijd wordt namelijk gebruikt voor de industrie. Vooral in moderne apparatuur zoals smartphones en zonnepanelen wordt zilver verwerkt. De stijgende vraag naar zilver maakt dit een interessante investering.
 
Zilver wordt vaak beschouwd als een grondstof voor industrieel gebruik en voor het maken van juwelen. De waarde van zilver als edelmetaal om in te beleggen, wordt dan ook vaak onderschat. De prijs van zilver correleert met de waarde van goud en vergeet hierbij de historische monetaire relevantie van zilver. Beleggen in zilver is dus feitelijk gezien een slimme investering voor het beschermen van uw vermogen. Een bijkomend voordeel van beleggen in zilver is dat u het zilver fysiek in bezit kunt hebben. U bent daardoor de volledige eigenaar van uw eigen zilvervoorraad.

Btw-heffingen bij beleggen in zilver?

Als particulier is het verstandig om bij het aankopen van zilver rekening te houden met eventuele btw-heffingen. Zilver in de vorm van baren wordt, zoals we eerder al zagen, gezien als een industrieel product. Om die reden worden zilverbaren belast met 21% btw. Als particulier kunt u deze 21% heffing niet terugvorderen. Beleggen in zilver via zilveren beleggingsmunten is wat dat betreft een aantrekkelijkere optie. Beleggingsmunten worden namelijk gezien als wettig betaalmiddel en hebben een zilvergehalte van tenminste 99% puur zilver. Beleggingsmunten worden verhandeld onder de margeregeling. Daarmee wordt bedoeld dat er enkel btw is verrekend over de margeregeling van de handelaar. Verdere informatie over het beleggen in zilver vindt u in het kenniscentrum van The Silver Mountain.

Zilverprijs

De prijs van zilveren beleggingsmunten en baren is 5 dagen per week in beweging. De schommelingen in de prijs zijn afhankelijk van alle wereldwijde transacties die er rond zilver plaatsvinden. Verkopers 'laden' de vraagprijs en kopers 'bieden' de biedprijs. Het verschil tussen deze twee prijzen wordt ook wel de middenkoers genoemd. Het gemiddelde van alle middenkoersen, vormt de uiteindelijke koers. De koers van zilver heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. De piekmomenten zaten vooral in 2010 tot halverwege 2013. In de tijd van de economische crisis ging men veel beleggen in extern vermogen om ervoor te zorgen dat het vermogen "beschermd" werd tegen devaluatie. Toen het einde van de crisis in zicht was ging men het zilver weer verkopen waardoor de zilverprijs een daling kende. Sinds 2016 is er weer een stijging in de zilverkoers zichtbaar.

Beleggen in zilver bij The Silver Mountain

De actuele zilverkoers kunt u raadplegen in onze webshop, rechtsboven op iedere pagina. De koersen op de site worden iedere 5 minuten automatisch aangepast aan de huidige zilverkoers. Daarnaast veranderen ook de prijzen van de producten in de webshop automatisch mee met de real time koers. Wat betreft zilver vindt u bij The Silver Mountain diverse zilveren beleggingsmunten, kilo munten en zilverbaren.
 
Verdere informatie over beleggen in zilver vindt u in ons kenniscentrum. U heeft daarnaast de mogelijkheid om onze kantoorlocatie te bezoeken voor een persoonlijk gesprek. We zijn gevestigd in Villa Elias, Faas Eliaslaan 13, 3742 AR te Baarn en aan het Prins Hendrikplein 14, 2518 JC te Den Haag. Gelieve vooraf even contact met ons op te nemen telefonisch: 035 20 31 380 of per mail via info@thesilvermountain.nl.

Zo begint u vandaag nog met het beleggen in zilver

Het beleggen in zilver kan in de vorm van zilveren munten en zilverbaren. Zilverbaren zijn weliswaar goedkoper in de aanschaf, maar minder interessant als u het zilver koopt als particulier. Zilverbaren worden namelijk belast met 21% btw en deze btw kunt u niet terugvorderen zodra u het zilver weer verkoopt, hierdoor ligt het verschil tussen de aan- en verkoopprijs veel hoger dan bij zilveren munten. Om die reden zijn zilveren munten als particulier altijd de voordeligste optie. Naast dat zilveren munten goedkoper zijn in de aanschaf, krijgt u in de toekomst ook aanzienlijk meer terug voor munten.

Uit onderzoek blijkt dat het timen van de markt, oftewel het juiste moment willen bepalen waarop u fysiek zilver koopt, niet werkt. Zelfs professionele beleggers lukt het niet om op het lage punt in te kopen en op het hoogtepunt te verkopen. De markt is namelijk niet te voorspellen. Onze ervaring leert dat veel klanten ervoor kiezen om maandelijks of per kwartaal fysiek zilver aan te schaffen. Daarbij is het van belang om een lange termijnvisie te hebben.
 
Om u verder op weg te helpen heeft The Silver Mountain een Zilvergids geschreven waarin alles uitgelegd staat over het beleggen in zilver. Daarnaast hebben wij een Kieswijzer waarin u met behulp van een aantal vragen een persoonlijk aanbod ontvangt, afgestemd op uw wensen.

De voordelen van beleggen in fysiek zilver

Zilver wordt veel in de industrie gebruikt. Ongeveer de helft van de jaarlijkse mijnproductie wordt geconsumeerd in de industrie. Zilver heeft veel verschillende toepassingen, bijvoorbeeld in de productie van computers, mobiele telefoons maar ook zonnepanelen. Daarnaast heeft zilver antibacteriële eigenschappen en wordt het om die reden ook veel in medicijnen. Dit zilver verdwijnt vaak uit de markt, omdat het niet meer kan worden teruggewonnen. De ondergrondse zilvervoorraad wordt door de jaarlijkse mijnproductie steeds minder, wat het edelmetaal zeldzamer maakt en op termijn misschien zelfs helemaal niet meer beschikbaar maakt. Veel van onze klanten kiezen om die reden ervoor om te beleggen in zilver, met als achterliggende gedachte een potentiële prijsstijging vanwege de industriële toepassingen en de jaarlijks dalende zilvervoorraad.
 
Belangrijk om rekening mee te houden is dat de zilvermarkt een stuk volatieler is dan de goudmarkt. Hierdoor brengt het beleggen in zilver meer risico met zich mee ten opzichte van goud, maar valt er op korte termijn ook een hoger rendement te behalen.
 

Zilver als bescherming tegen inflatie

Zilver wordt, net als goud, gezien als een veilige haven in tijden van economische onzekerheden. Beleggen in zilver kan een goede investering zijn vanwege het zilver te kort en de stijgende vraag naar zilver, zilver heeft namelijk een hoge industriële toepassingswaarde. Het zilver te kort heeft namelijk invloed op verschillende sectoren in de industrie en kan leiden tot hogere prijzen en schaarse van zilver.
 

Prestaties van zilver als belegging in de afgelopen jaren

Een belegging in zilver heeft de afgelopen 20 jaar een rendement van gemiddeld 9% per jaar opgeleverd. De unieke eigenschappen van zilver maken het edelmetaal een industrieel- als beleggingsmetaal. Sinds het jaar 2000 is de vraag van zilver hoger dan het aanbod, wat betekent dat er jaarlijks een te kort is en naar verwachting zal dit zilver te kort alleen maar toenemen.

Veelgestelde vragen over beleggen in zilver

Waarom investeren in zilver in plaats van goud?

Zilver wordt steeds meer gebruikt in technologische producten en de unieke eigenschappen van zilver maakt het zeer geschikt voor medische doeleinden. Omdat het zo belangrijk is en het gebruikt wordt in kleine hoeveelheden is de prijs geheel inelastisch. Als de prijs van zilver stijgt met $1.000 per troy ounce, en Apple heeft 1/10 troy ounce nodig om een computer te maken dan zal de prijs van deze computer simpelweg verhoogd worden met $100.

 

Daarnaast zijn er geen grote voorraden van zilver. De afgelopen decennia hebben we meer zilver geconsumeerd dan dat we uit de mijnen hebben gewonnen, de hoeveelheid zilver neemt dus jaarlijks af.

 

Ook staat zilver altijd erg in de schaduw van goud. Zilver wordt alleen benoemd op het moment dat de prijzen flink dalen. Zilver heeft – in tegenstelling tot goud – een sterke industriële component. De zilverprijs is mede hierdoor afhankelijk van ontwikkelingen in de beleggingswereld als de industrie. Tot slot koopt u meer zilver dan goud voor hetzelfde bedrag, zilver is namelijk vele malen goedkoper dan goud. Dit maakt zilver interessant voor de belegger met een kleiner vermogen.

Waar moet u rekening mee houden bij beleggen in zilver?

Bij zilver is het allereest van belang om het juiste product te kiezen. Baren zijn, voor particulieren, belast met 21% btw. Munten zijn om die reden vaak de aantrekkelijkste keuze.

 

De zilverprijs is ook een stuk volatieler ten opzichte van de goudprijs. Om die reden is het van belang een langetermijnvisie te hebben bij zilver.

 

Maar ook het opbergen en vervoeren van uw zilver is belangrijk om over na te denken. Zilver is een stuk goedkoper dan goud, waardoor u voor een hoog bedrag relatief gezien veel zilver koopt. Een volle monsterbox (500 munten) weegt bijvoorbeeld meer dan 15,5 kilogram en kunt u qua formaat vergelijken met een schoenendoos. Bij The Silver Mountain heeft u de mogelijkheid om uw zilver veilig, verzekerd en gealloceerd op te laten slaan bij onze partner Edelmetaal Beheer Nederland (EBN).