• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Nieuws

Vraag naar fysiek zilver op recordhoogte in 2022

Auteur: Rolf van Zanten Datum: 2 mei 2023 Update: 2 mei 2023 Leestijd: 4 min
Vraag naar fysiek zilver op recordhoogte in 2022

In 2022 bereikte de wereldwijde vraag naar zilver een recordniveau van 1,24 miljard troy ounces. De oorzaak hiervan was een stijging van de vraag vanuit verschillende sectoren, namelijk: de industrie (5%), investeringen in fysiek zilver (22%), sieraden (29%) en zilverwerk (80%). Het is het tweede jaar op rij dat er een tekort is binnen de zilvermarkt, vorig jaar kwam het tekort uit op 237,7 miljoen troy ounces.
 
De cijfers zijn afkomstig van The Silver Institute, een organisatie die jaarlijks cijfers over de wereldwijde zilvermarkt naar buiten brengt. Deze cijfers geven een inzicht in de totale vraag naar zilver uit verschillende invalshoeken. Zo steeg vorig jaar de vraag naar zilver voor zonnepanelen met 27,50%, van 110 miljoen troy ounce in 2021 naar 140,3 miljoen troy ounce in 2022. Maar ook de vraag naar zilver in de vorm van sieraden nam toe. In Europa verkochten juweliers vorig jaar meer zilveren sieraden dan in het jaar daarvoor.
 

Toenemende vraag terwijl aanbod stagneert

Wanneer we de cijfers van The Silver Institute bekijken zien we dat de vraag naar beleggingszilver steeg van 274 miljoen troy ounce in 2021 naar 332,9 miljoen troy ounce in 2022. Vanwege de toenemende geopolitieke onzekerheden en de torenhoge inflatie kochten beleggers wereldwijd vorig jaar meer zilverbaren en munten.
 
In de Verenigde Staten resulteerde dit soms tot hogere premies en een schaars aanbod, wat de vraag weer afremde. De vraag naar zilveren munten steeg in Europa niet, volgens The Silver Institute was dit te wijten aan een plotselinge btw-verhoging op beleggingsmunten in Duitsland.
 
Echter bleef de productie van zilvermijnen en het secundaire aanbod van zilver door recycling in 2022 vrijwel onveranderd ten opzichte van het jaar ervoor. Het aanbod groeide niet mee met de vraag, wat resulteerde in een zilver tekort in 2021 en 2022.
 
World Silver Supply & Demand 2021 & 2022
Vraag en aanbod van zilver in de wereld (bron: The Silver Institute)
 

Het effect op de zilverprijs

De vraag naar zilver was groter dan het nieuwe aanbod. Dit houdt niet in dat zilver opraakt of schaarser is geworden. Een tekort aan zilver in 2022 betekent dat er zilver uit de reeds aanwezige bovengrondse voorraden is gehaald om aan de vraag te kunnen voldoen. Dit heeft een prijsopdrijvend effect, wat terug te zien is in de stijging van de zilverprijs in 2022.
 
Echter is er geen sprake van en fundamenteel tekort aan zilver, omdat een significant deel van de bovengrondse voorraad inmiddels in handen is van beleggers. Of deze voorraden weer terug op de markt komen hangt af van wat beleggers gaan doen bij een stijging van de zilverprijs. Winstnemingen kunnen de prijs onder druk zetten, maar als beleggers per saldo meer zilver kopen zal dat de prijs verder opdrijven.
 
Volgens The Silver Institute ziet het jaar 2023 er gunstig uit. Met een voorspelde stijging van de vraag naar zilver in de industrie, voor sieraden en fysieke investeringen. Dit terwijl de productie van zilvermijnen slechts een kleine stijging laten zien. Het tekort in 2023 wordt dan ook geschat op 142,1 miljoen troy ounces, wat het tweede grootste tekort in meer dan twintig jaar tijd zal zijn.
 
Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.