Nieuws
Verwachtingen voor goudprijs blijven positief
Auteur: Daan Wesdorp
Datum: 4 december 2024
Update: 4 december 2024 Leestijd: 9 min
Update: 4 december 2024 Leestijd: 9 min
Maandelijks geeft In Gold We Trust (IGWT) een update omtrent goud en de vooruitzichten van de goudprijs. Uit het rapport van juni 2023 blijkt dat de vooruitzichten voor goud positief blijven. In dit artikel bespreken wij wat erin het rapport staat en wat de verwachting is van de goudprijs voor de komende tijd.
Goud als veilige haven
De goudprijs steeg het afgelopen jaar flink. Onder andere de onrust binnen de bankensector had een positief effect op de goudprijs. Goud wordt namelijk gezien als een veilige investering in economisch onzekere tijden, om die reden zochten veel beleggers een toevlucht in goud. Dit was ook te zien in de goudprijs toen banken begonnen te wankelen. De goudprijs bereikte zelfs een recordniveau van boven de EUR 61.000,- per kilo.Centrale banken vergroten goudreserves
Veel centrale banken wereldwijd blijven hun goudreserves vergroten. Met name centrale banken van opkomende economieën vulden hun goudreserves aan. Hiermee lijken de centrale banken in te spelen op de toenemende geopolitieke onrust en zich voor te bereiden. Daarnaast speelt de oorlog in Oekraïne ook een rol voor de goudprijs. Volgens het IGWT-rapport lijkt de wereld namelijk uiteen te vallen in twee verschillende machtsblokken, met enerzijds de westerse landen van de G7 en anderzijds een (steeds grotere groep) BRICS-landen in de rest van de wereld. Ook is volgens IGWT het einde in zicht van de hegemonie van de dollar.Rendement goud in verschillende valuta
Goud staat, zoals eerder genoemd, bekend als veilige haven. Normaal gesproken zou goud vanwege de hoge inflatie en geopolitieke onrust goed moeten presteren, echter viel dit het afgelopen jaar tegen door het agressieve rentebeleid van de Amerikaanse Centrale Bank, de FED. De rente in de Verenigde Staten steeg snel waardoor de dollar erg aantrekkelijk was. In 2022 kende de dollar dan ook een sterk jaar ten opzichte van de euro, Europa kwam immers te laat met de renteverhogingen. Pas in juli 2022 kwam de eerste rentestap terwijl de FED dit besluit in maart al nam. De ontwikkelingen van de goudprijs in dollars werd dan ook in sterke mate bepaald door de dollar.Goudprijs in USD en EURO over de periode 06/2021 – 05/2023
In de onderstaande tabel uit het IGWT-rapport is het rendement van de goudprijs te zien in verschillende valuta in de jaren 2000 – 2023. Wanneer we kijken naar deze tabel valt te zien dat de goudprijs niet ieder jaar een spectaculaire prijsstijging meemaakt. In 2013 daalde de goudprijs zelfs in elke valuta. Ondanks dat valt te zien dat het gemiddelde rendement over deze periode in al deze verschillende valuta’s + 10,7% is. Goud wordt daarom gezien als een goed wapen tegen inflatie. De koopkracht van een bankbiljet daalt jaarlijks door geldontwaarding, het is daarom niet zozeer dat de prijs van goud jaarlijks goed presteert maar eerder dat fiatgeld elk jaar inlevert aan koopkracht.
Rendement goud in verschillende valuta in de jaren 2000 – 2023
Bekijk ook: infographic – de koopkracht van goud door de jaren heen
Rentewijzigingen en inflatie
De geopolitieke onrust is nog niet voorbij volgens het IGWT-rapport. Om die reden blijven veel beleggers goud aantrekkelijk vinden als veilige haven. De FED heeft woensdag aangekondigd de rente niet te verhogen, het betekent een pauze in een serie van tien opeenvolgende renteverhogingen die de FED sinds maart vorig jaar doorvoerde om de inflatie te temperen. Bij het vorige rentebesluit in mei ging het rentetarief nog met een kwart procent omhoog, tot een bandbreedte van 5 – 5,25 procent. Dit is het hoogste niveau in zestien jaar voor de Verenigde Staten.In de Verenigde Staten daalt de inflatie al een tijdje. In april kwam de prijsstijging uit op 4,9 procent terwijl in juni 2022 nog 9,1 procent werd genoteerd. Amerika hoopt een recessie te voorkomen door de rente niet verder te verhogen.
Ook de Europese Centrale Bank kwam vandaag met een rentebesluit. De verwachting was al dat de ECB de rente wel ging verhogen. In Europa is de inflatie namelijk nog steeds erg hoog, zo waren consumentengoederen- en diensten in mei 6,1 procent duurder dan dezelfde maand een jaar eerder in Nederland, meldt het CBS. In april was de inflatie 5,2 procent. Vorige maand schreef ABN-AMRO dat het ook in 2024 nog een hoge inflatie verwacht. Ook de Rabobank schreef donderdag dat de Nederlandse economie slechts mondjesmaat afkoelt en nog steeds oververhit is. Tot slot gaf Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, aan dat de inflatie waarschijnlijk pas in 2025 weer op normaal niveau zal zijn en dat er dus nog meer renteverhogingen nodig zullen zijn om de inflatie te beteugelen.
Uiteindelijk heeft de ECB aangekondigd de rentetarieven opnieuw met een kwart punt te verhogen naar 3,5% – het hoogste niveau in meer dan twintig jaar. Daarnaast maakte Lagarde duidelijk dat dit niet het einde is van een reeks van ongekende renteverhogingen, in een poging om de inflatie terug te dringen naar 2% ”prijsstabiliteit” op de middellange termijn. Toch zijn er twijfels over de effectiviteit van de renteverhogingen. De prijsstijgingen komt namelijk door een probleem aan de aanbodzijde van producten, mede door de hoge energieprijzen gevolgd door stijgende loonkosten dit jaar. Rentewijzigingen daarentegen hebben weer effect op de vraagzijde van producten.
De goudprijs
Voor de goudprijs is vooral de reële rente van belang. Dit is de rente gecorrigeerd voor inflatie. Deze was in de afgelopen jaren negatief, wat goud aantrekkelijk maakt als investering. Ook wordt goud gezien als een goede inflatie hedge, mocht de inflatie hoog blijven zou dit een positief effect kunnen hebben op de goudprijs.Daarnaast zou een recessie ook een prijsstijging voor goud kunnen betekenen. Als we kijken naar het verleden presteert goud goed tijdens economische recessies. Zo steeg de goudprijs met 81,6% tussen 1973 en 1975 toen de Amerikaanse economie zich in een 16 maanden durende recessie bevond. De S&P 500-index, een index die de aandelen van 500 Amerikaanse large cap bedrijven volgt, verloor meer dan 20% van zijn waarde in die tijd. Ook in 1980 leidde een zes maanden durende recessie ertoe dat de goudprijs met 27,6% steeg. Tot slot verloor de S&P 500-index 25% in de meest recente economische recessie, tussen 2007-2009, terwijl de goudprijs toen met 25% steeg.
Ondanks dat de goudprijs van verschillende factoren afhankelijk is, lijken de vooruitzichten positief. The Silver Mountain biedt u fysiek goud en zilver tegen de scherpste prijs van Nederland. Daarnaast hanteren wij een unieke terugkoopgarantie, Dit betekent dat u uw edelmetaal altijd weer eenvoudig bij ons kunt aanbieden en tegen vaste formules ten opzichte van de dan geldende goud- en zilverprijs kunt verkopen. Wij kopen altijd in, ongeacht het volume wat u verkoopt en ongeacht de hoogte van de goudprijs of zilverprijs.
Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.
Over Daan Wesdorp
Manager Inkoop Edelmetaal | Aandelen, cryptocurrencies en edelmetalen