Nieuws
50 jaar sinds de loskoppeling van goud
Auteur: Rolf van Zanten
Datum: 18 augustus 2021
Update: 18 augustus 2021 Leestijd: 6 min
Update: 18 augustus 2021 Leestijd: 6 min
Een paar dagen geleden was het precies 50 jaar geleden dat goud van de dollar werd losgekoppeld. 15 augustus 1971 was de dag dat president Nixon bekend maakte dat de dollar niet langer in te wisselen was tegen goud. Voorheen was dat namelijk nog wel het geval.
Sinds 1944 was de Amerikaanse dollar in te wisselen tegen goud. Dit heette ook wel het systeem van Bretton Woods. 44 landen spraken af dat de dollar tegen goud ingewisseld kon worden bij de bank.
Bretton Woods
Sinds 1944 was de Amerikaanse dollar in te wisselen tegen goud. Dit heette ook wel het systeem van Bretton Woods. 44 landen spraken via dat akkoord af de Amerikaanse dollar tegen een bepaalde hoeveelheid goud kon worden ingewisseld bij de Amerikaanse Centrale Bank. De wisselkoers stond op $35 per troy ounce goud. Dit gold alleen voor dollar. Andere valuta waren wel via een vaste wisselkoers met de Amerikaanse dollar verbonden, maar waren niet direct in te wisselen tegen goud.De loskoppeling van de goudstandaard
Het vertrouwen in de dollar nam echter vanwege inflatie af. De goudvoorraad van de Verenigde Staten dekte nog maar een vijfde van alle Amerikaanse dollars die in omloop waren. Dit kwam grotendeels doordat andere landen hun dollars massaal wilden inwisselen tegen goud. Ook verlieten verschillende landen het systeem van Bretton Woods en als gevolg ging het beter met de economie van die landen. Om deze reden moest president Nixon een knoop doorhakken. Hij verzamelde zijn adviseurs bijeen en nam een besluit. De goudstandaard werd losgekoppeld. Dit werd ook wel de Nixon-schok genoemd. Een andere motivatie achter de opheffing van de goudstandaard waren de aanstaande herverkiezingen. Hij wilde namelijk de Amerikaanse economie een boost geven om daardoor herkozen te worden.De Amerikaanse dollar was destijds de enige valuta die aan goud gekoppeld was en heeft het niet kunnen volhouden. Nixon noemde het een van de belangrijkste beslissingen uit de economische geschiedenis. Oorspronkelijk was hij ooit van plan om de koppeling met goud terug te laten keren. Hier is echter nooit iets van gekomen. Veel landen hadden namelijk geproefd van een vrije wisselkoers tegenover de dollar en konden nu geld bijdrukken wanneer nodig. Dit beviel hun goed. Met 50 jaar is de Amerikaanse dollar de valuta die het toch het langste heeft volgehouden. In de afgelopen jaren is er veel gebeurd en de coronacrisis is hier niet per se een positieve drijfveer in geweest. Inmiddels loopt inflatie namelijk op.
Onzekerheid
Na het loskoppelen van goud heeft de Verenigde Staten een stimulerend begrotingsbeleid doorgevoerd. Dit is echter niet wenselijk nadat een munt aan het devalueren is. Het gevolg was hoge inflatie, begrotingstekorten en een toenemende staatsschulden. Dit was niet positief en zorgde voor onzekerheid. Er is veel geld in omloop en tijdens de coronacrisis is dit alleen maar meer geworden. De daardoor veroorzaakte inflatie en onzekerheid helpen niet. Ook zijn er twijfels over de toekomstige waarde van geld. De koopkracht van geld neemt namelijk af. Goud daarentegen is waardevast en biedt zekerheid.Het wordt gezien als een zogenoemde veilige haven. Waar geld minder waard wordt, beweegt goud namelijk met inflatie, maar ook deflatie, mee. Dit zorgt ervoor dat uw geld niet minder waard wordt. Goud is verkrijgbaar in verschillende vormen, namelijk munten en baren. Op deze manier kan goud gekocht worden met verschillenden budgetten en in verschillende coupures. Bij The Silver Mountain kunt u goud van uitstekende kwaliteit kopen. Op deze manier zou u zich in kunnen dekken tegen de huidige en toekomstige onzekerheden, maar ook tegen inflatie.
Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.
Over Rolf van Zanten
Directeur en eigenaar