Den Haag nu 4 dagen per week open.

Close
  • Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Klantenservice

Fiscaliteit omtrent edelmetalen

Wij ontvangen regelmatig vragen over de fiscale aspecten van edelmetalen. Deze informatie is uitsluitend ter algemene informatie en mag niet als advies worden beschouwd. Voor persoonlijk advies raden wij aan om een accountant of fiscalist te raadplegen. 
Dit artikel is onderverdeeld in de volgende drie hoofdstukken: 

  • Particulier bezit edelmetalen 
  • Zakelijk bezit edelmetalen 
  • Edelmetalen en BTW 

Particulier bezit edelmetalen 

De belastingdienst beschouwt het bezit van edelmetaal als een belegging. U dient uw goud en zilver op te geven in uw jaarlijkse belastingaangifte in box 3 (sparen en beleggen). U geeft de waarde op zoals deze op 1 januari van het betreffende jaar is. U bent zelf verantwoordelijk voor de aangifte van uw edelmetalen. 
 
Er zijn uitzonderingen voor edelmetalen die als verzamelobjecten worden beschouwd, hoewel dit zelden voorkomt. De Europese Commissie heeft een lijst van munten die altijd als beleggingsgoud worden beschouwd. Deze munten vallen in box 3 voor de Inkomstenbelasting. Voor details over hoe uw vermogen in box 3 wordt berekend, raadpleeg de belastingdienst
 
Wij verstrekken als handelaar in edelmetaal zelf geen gegevens aan de belastingdienst. Zogezegd is de jaarlijkse aangifte van uw edelmetaal dan ook uw eigen verantwoordelijkheid. 
 
Ook bestaat er een vrijstellingsregeling. Er zijn twee vrijstellingen: 
  1. Vrijstelling voor voorwerpen van kunst en wetenschap 
  2. Vrijstelling voor een verzameling (bijzondere vorm van kunst en wetenschap) 
Let op! Om te bepalen of en in hoeverre u gebruik kunt maken van deze vrijstellingen, adviseren wij u deskundig advies in te winnen. Wij adviseren hier niet in. 
 

Zakelijk bezit edelmetalen 

Een rechtspersoon zoals een BV kan ook beleggen in edelmetalen. De inkomsten uit beleggingen zijn onderhevig aan vennootschapsbelasting. Beleggingen kunnen fiscaal worden gewaardeerd op aanschafprijs of marktwaarde. Als u op marktwaarde waardeert, kunnen eventuele verliezen of winsten worden opgenomen in de belastingaangifte. Raadpleeg uw boekhouder of accountant voor specifiek advies. 


Beleggingsgoud is vrijgesteld van BTW onder bepaalde voorwaarden, namelijk:

  1. Goudbaren of plaatjes van een door goudmarkten aanvaard gewicht, van tenminste 99,50% zuiverheid. 
  2. Gouden munten die tenminste: 
  • 90% zuiver zijn 
  • Na 1800 geslagen 
  • In het land van oorsprong een wettig betaalmiddel zijn of zijn geweest 

 
Alle gouden munten en baren die wij verkopen voldoen aan de vereisten om als beleggingsgoud te worden verkocht. Om deze reden wordt er 0% BTW berekend over onze gouden munten en baren. 


BTW op zilver, platina en palladium

Zilver, platina en palladium worden in eerste instantie gezien als industriële grondstof. Hierdoor worden deze edelmetalen in beginsel belast met 21% BTW. Beleggingsmunten van deze edelmetalen worden verhandeld onder de margeregeling. Alle munten van deze edelmetalen uit ons assortiment worden onder de margeregeling verkocht. 
 

Margeregeling

Inhoudelijk betekent de margeregeling dat er alleen BTW afgedragen hoeft te worden over de winstmarge die gehaald wordt over de verkoop van deze munten. De voorwaarde om dit te kunnen doen is dat er volledig géén btw-bedrag op de factuur vermeld wordt.

 
Baren van zilver, platina en palladium vallen niet onder de margeregeling en worden daarom belast met 21% BTW. Als particulier is het hierdoor niet aantrekkelijk baren te kopen van deze edelmetalen. Zakelijk kan het wel heel aantrekkelijk zijn, aangezien u de BTW kan terugvragen bij de Belastingdienst (en weer in rekening kunt brengen zodra u de zilverbaren weer verkoopt).