• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Algemene kennis

Wat is een karaat?

Auteur: Rolf van Zanten Datum: 21 februari 2025 Update: 21 februari 2025 Leestijd: 4 min

Een karaat wordt vaak geassocieerd met sieraden gemaakt van goud of zilver, maar het kan ook worden gebruikt met betrekking tot edelmetalen voor beleggingsdoeleinden. In het kort meet een karaat de zuiverheid van een edelmetaal. Wij vertellen u meer over wat een karaat precies is, wat de verschillende metingen betekenen, wanneer het wordt gebruikt en de verschillen tussen karaat voor edelmetalen en edelstenen. 
 

Wat is een karaat precies?

Een karaat is een standaardmeting voor de zuiverheid van edelmetalen. De wiskundige benadering is om het metaal op te delen in 24. Als het metaal 100% puur is dan is het 24 karaat. Edelmetalen zoals goud zijn echter zacht waardoor het makkelijk is om ze te vervormen. Daarom worden er vaak legeringen gemaakt om ervoor te zorgen dat het goud sterker wordt. De zuiverheid gaat hierdoor omlaag. 
 

Verschil tussen 14, 18 en 24 karaat

Hoe minder zuiver een edelmetaal is, hoe lager het karaat. Het verschil tussen 14, 18 of 24 karaat is hoeveel procent goud of zilver er is in verhouding met andere metalen. 14 karaat geeft een edelmetaal percentage van 58,5%, 18 karaat is 75% puur en 24 karaat is 100% puur edelmetaal. 
 

Wanneer wordt karaat gebruikt?

Karaat wordt gebruikt om de zuiverheid aan te geven van edelmetalen en ook van edelstenen. Daarom wordt karaat ook het meest gebruikt als het om sieraden gaat.  
 

Karaat voor sieraden

Karaat is de zuiverheidseenheid die het meest wordt gebruikt voor edelmetalen sieraden. Pure edelmetalen zijn vaak ongeschikt om sieraden van te maken. Totdat het beter bewerkt kan worden en langer meegaat, worden pure edelmetalen gemengd met andere metalen. Daarom zijn veel sieraden 14 of 18 karaat.
 
Bij goud wordt er vaak een legering gemaakt met een ander edelmetaal, zoals zilver, palladium of platina, of om een legering met koper, nikkel, zink of tin. Welk ander metaal gebruikt wordt heeft invloed op de kleur en sterkte. 
 

Karaat goud en zilver voor beleggingen

Voor beleggingsgoud en -zilver kan karaat worden gebruikt om de zuiverheid aan te geven maar in de meeste gevallen wordt de voorkeur gegeven aan de fijnheidsschaal. Deze schaal laat direct het percentage puur goud of zilver zien waardoor het makkelijker is om de waarde te bepalen van het goud of zilver. 
 
Op gouden muntengoudbarenzilveren munten en zilverbaren staat de zuiverheid op het product. Nieuw geslagen edelmetalen hebben een zuiverheid van 999 of 999,9 op de fijnheidsschaal. Dit betekend dat ze 99,99% puur goud of zilver zijn en dit is ook gelijk aan 24 karaat. 18 karaat is 750 (of 75%) op de fijnheidsschaal en 14 karaat is 585 (58,5%).
 

Is er een verschil tussen karaat voor edelmetalen en karaat voor diamanten?

Naast edelmetalen wordt karaat ook gebruikt met betrekking tot diamanten. Hier zit wel een verschil in. Edelmetalen zoals goud en zilver kunnen worden vermengd met metalen zoals koper en zink om ze sterker te maken. Diamanten daarentegen worden altijd in hun pure vorm gebruikt. Het is niet mogelijk om een legering te maken met een diamant, omdat het geen metaal is maar gekristalliseerde koolstof. Een karaat voor diamanten duidt daarom op de massa en niet op het gehalte. Karaat voor edelmetalen wordt aangeduid met K terwijl voor diamanten, en andere edelstenen, het met ct wordt aangegeven.
 
Een diamantkaraat wordt opgedeeld in 100 punten waarbij 0,2 gram gelijk is aan 100 punten. Elke punt is één honderdste van een karaat. Het karaat van een diamant kan worden berekend door het gewicht te delen door 0,2.