• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Algemene kennis

Troy ounce en ounce, wat is nou eigenlijk het verschil?

Auteur: Daan Wesdorp Datum: 20 maart 2023 Update: 20 maart 2023 Leestijd: 4 min

Troy ounce en ounce, wat is nou eigenlijk het verschil?

Investeerders die nieuw zijn op de edelmetaalmarkt maken vaak de fout door te denken dat een troy ounce gelijk is aan een ounce, dit is echter niet het geval. Veel mensen zijn verward als ze erachter komen dat het product dat ze gekocht hebben meer weegt dan een normale ounce. Dit is echter niet zo vreemd omdat bij de meeste producten die verkocht worden in troy ounce verwezen wordt naar ounces. De troy ounce is zodanig een ‘industry standard’ dat edelmetaalverkopers altijd doelen op een troy ounce, ook als ze spreken van een ounce. Bij The Silver Mountain verkopen wij gouden en zilveren 1 troy ounce beleggingsmunten.
 

Geschiedenis van de troy ounce

Een definitief antwoord op de vraag waar de troy ounce vandaan komt, is nooit met zekerheid duidelijk geworden. Sommigen geloven dat de troy ounce zijn oorsprong in het Romeinse monetaire systeem vindt. Gedurende de Romeinse Republiek werd een van de eerste muntsystemen in de Romeinse tijd, de “Aes Grave”, ontwikkeld. Deze zogeheten munten bestonden uit zware bronzen baren, waarvan een twaalfde een “uncia”, of ounce, werd genoemd.
 
Echter is de meest geaccepteerde aanname dat de term troy ounce is ontstaan in de middeleeuwse Franse stad Troyes. Troyes was een handelsstad in noordoost-Frankrijk die belangrijk was voor de handel in edelmetalen. Handelaren hadden behoefte aan een standaardmaat die edele metalen zou onderscheiden van andere producten. Al snel verspreidde het systeem naar andere landen, waardoor er verschillende versies ontstonden van de troy gewichten. Zo ontstonden het Holland Troy systeem, het Parijs Troy systeem en als meest belangrijke het Britse Troy systeem.
 
In Groot-Brittannië werd het systeem officieel aangenomen als meeteenheid voor goud en zilver en het Britse muntsysteem in 1527. In de 19e eeuw, toen de “Imperial Standard System” werd geïntroduceerd, werd de troy ounce ook geïncorporeerd. Vanaf dat moment is het onduidelijk hoe het Troy gewichtssysteem de standaard werd voor de wereldwijde edelmetalenmarkt. De meest logische uitleg is dat Groot-Brittannië veel van de wereld koloniseerde en dus ook haar cultuur overbracht aan deze landen.
 

Het verschil tussen de troy ounce en de ounce

Een troy ounce weegt ongeveer 10% meer dan een ounce, een significant verschil is als het gaat over edelmetalen. Het troy gewichtssysteem omvat de troy grain, de pennyweight (24 troy grains), de troy ounce (20 pennyweights) en de troy pound (12 troy ounces). Dit kan voor verwarring zorgen, aangezien de normale pound correspondeerd met 16 ounces. Hierdoor is een troy pound lichter dan een pound, terwijl een troy ounce wel zwaarder is dan een ounce. Om al deze verwarring te vermijden, wordt er in de edelmetalenhandel voornamelijk gesproken over troy ounces of kilogrammen en wordt de term pound veelal ontweken.
 
1 Ounce (oz) = 28.349 gram
1 troy ounce (Troy oz) = 31.103 gram
1 troy oz = 1.097 oz