• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Algemene kennis

Goud/zilver ratio uitgelegd

Auteur: Rolf van Zanten Datum: 21 februari 2025 Update: 21 februari 2025 Leestijd: 4 min

Een manier om te bepalen wanneer het een goed moment is om te investeren in goud of zilver is om de goud/zilver-ratio in de gaten te houden. Dit is een ratio die in beweging staat en de relatieve waarde van goud en zilver aangeeft. Wij gaan dieper in op wat de goud/zilver ratio is, haar ontwikkelingen en hoe ze gebruikt kan worden om te bepalen wanneer u kunt investeren in goud of zilver.
 

Wat is de goud/zilver ratio?

De goud/zilver ratio laat zien hoeveel troy ounce zilver nodig is om één troy ounce goud aan te schaffen. Deze ratio wordt doorgaans uitgedrukt als 82:1. Op moment van schrijven, is 82 troy ounce zilver evenveel waard als 1 troy ounce goud. 
 
De waarde van de edelmetalen is niet evenredig tegenover haar schaarste. Hoewel goud een stuk duurder is dan zilver, is het maar 8x zo schaars. Dit betekent dat voor de jaarlijkse zilverproductie van 1,7 miljoen ton en maar 209.000 ton goud wordt gewonnen. In de aardkorst zelf zou ongeveer 16x meer zilver zitten dan goud. Zilver is dus zwaar ondergewaardeerd. 
 

Ontwikkeling van goud/zilver ratio

Historisch gezien werd de goud/zilver ratio voornamelijk gebruikt als praktische wisselkoers omdat goud en zilver werden gebruikt als betaalmiddel. Hierdoor ontstond er een bimetalen standaard. De goud/zilver ratio werd voor het eerst door de Romeinen vastgesteld op 12:1. Over de eeuwen heen steeg de ratio naar 16:1 en later naar 20:1. 
 
Pas in de 19de eeuw stapte men af van de bimetalen standaard naar de goudstandaard. Zilver verloor hierdoor haar functie als betaalmiddel en daalde de prijs in verhouding tot de goudprijs. In de laatste tien jaar schommelde de goud/zilver-ratio tussen de 60:1 en 120:1.
 

Oorzaken van schommelingen in de goud/zilver-ratio

Schommelingen in de goud/zilver ratio zijn sinds het overstappen naar de goudstandaard vrij normaal. Goud wordt gezien als de meest stabiele investering in tijden van economische onzekerheid en wordt voornamelijk gebruikt door beleggers, de sieradenindustrie en banken. Zilver daarentegen heeft vele industriële toepassingen waardoor de vraag naar zilver anders is.
 
Geopolitieke omstandigheden hebben eveneens een invloed op de goud/zilver-ratio. Tijdens de COVID-19 pandemie daalde de vraag naar zilver naar een historisch dieptepunt en was de goud/zilver ratio 120:1. Daarentegen zijn er ook jaren geweest (1968, 1980 en 2011) waarin zilver het beter deed dan goud. 
 
Goud doet het best in tijden van economische onzekerheid terwijl zilver stijgt in waarde als er stabiliteit is. Hoe stabieler de economie, hoe hoger de vraag naar zilver vanuit de industrie.
 

Goud/zilver ratio bij lange termijn investeren

De goud/zilver-ratio kan worden gebruikt om een indicatie te geven van het huidige klimaat van de edelmetaalmarkt en welke cycli deze volgt. Hoge ratio's duiden op ondergewaardeerd zilver terwijl lage ratio’s juist doelen op ondergewaardeerd goud. 
 

De goud/zilver ratio gebruiken bij kopen en verkopen van goud en zilver

Wanneer de goud/zilver ratio boven de 80:1 komt, is dit voor beleggers een goed instapmoment om zilver te kopen. Een ratio boven de 80:1 geeft aan dat zilver sterk ondergewaardeerd is en dat de ratio op gegeven moment weer zal dalen. Daarnaast geeft een hoog ratio de bodemprijs van zilver aan.  
 
Als de ratio lager ligt kan het een indicatie zijn voor beleggers om ervoor te kiezen om juist meer in goud te investeren.