• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Info

Hoe weet ik dat het edelmetaal echt is?

Auteur: Daan Wesdorp Datum: 5 april 2024 Update: 5 april 2024 Leestijd: 3 min
Hoe weet ik dat het edelmetaal echt is?

Hoe weet ik dat het echt is?

Hoe weet ik dat het echt is?

Wij geven een echtheidsgarantie af voor alle producten die we aanbieden. De goudbaren en zilverbaren die door ons worden aangeboden zijn afkomstig van erkende producenten met een Good Delivery Status. Dit betekent dat de smelterijen voldoen aan de vereisten van de London Bullion Market Association) en dat deze baren zijn geslagen in tenminste 99.9% goud of zilver.
 
De munten die wij aanbieden zijn afkomstig van erkende munthuizen. Dit betekent dat de munten de status van wettig betaalmiddel hebben in het land van uitgifte. Het gaat hier ook om munten die zijn geslagen door de staatsmunthuizen en niet door een privaat munthuis. 
 
Bij de pre-owned bullion producten gaat het om edelmetaal wat wij hebben teruggekocht van particulieren. Vaak zijn dit munten en baren van voorgaande jaargangen die door klanten bij ons zijn gekocht. Ongeacht de herkomst worden al deze producten bij inname getest op gewicht en gehalte. Dit wordt zowel gedaan op basis van gewicht, als op basis van het gehalte. Voor het testen van het gehalte maken we gebruik van de GVS Bullion Tester; een apparaat met een sterke magneet waarmee geregistreerd wordt of het edelmetaal reageert op een magneet. Zowel goud als zilver heeft géén magnetische eigenschappen en dient dus niet te reageren op de magneet.
 
Veel munthuizen spelen in op de behoefte van particulieren om zekerheid te hebben over de echtheid van het aangeboden edelmetaal. Om die reden wordt sinds 2022 bij een groot aantal nieuwe munten een veiligheidsembleem getoond op de munt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de Maple Leaf munten en bij de Britannia munten. De desbetreffende munthuizen gebruiken hiervoor een speciale lasertechnologie. Doordat andere partijen daar niet over beschikken is het visueel eenvoudig vast te stellen dat het gaat om een authentiek product.
Zilveren munten en gouden munten worden verder niet geleverd met een certificaat van echtheid om de praktische reden dat deze munten geen uniek serienummer bevatten. Een certificaat is dan niet 1 op 1 te koppelen aan een unieke munt. Bij goudbaren is dit wel het geval. Nieuw geslagen goudbaren, van bijvoorbeeld Umicore en C. Hafner, zijn voorzien van een certificaat van echtheid.
 
Wilt u zelf testen of uw edelmetaal echt is? Dat kan ook met een aantal laagdrempelige testmethoden zoals de klanktest. De term “met klinkende munt” betalen refereert hier ook naar: marktlui herkenden aan de klank van de munt het metaalsoort. Door een munt op een marmeren blok te laten vallen kon aan de hand van de klank herleid worden of het ging om goud, zilver, koper of een niet-edel metaal. Als het geld rinkelde bij het vallen dan wist men dat het ging om een gouden munt.