• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Info

Fiat geld uitgelegd

Auteur: Daan Wesdorp Datum: 12 juni 2024 Update: 12 juni 2024 Leestijd: 4 min
Fiat geld

Fiat geld uitgelegd

In de financiële wereld horen de we term ‘fiat geld’ vaker voorbij komen. We geven uitleg aan deze term en kijken nader naar hoe fiat geld werkt. De kenmerken van fiat geld worden onder de loep genomen en we kijken naar de geschiedenis van fiat geld, evenals de diverse alternatieven, zoals cryptocurrencies.
 

Wat is fiat geld?

Fiat geld is een valuta die door een overheid is uitgegeven en waarvan fysieke goederen, zoals zilver en goud, de waarde niet dekken. De valuta verkrijgt waarde doordat de overheid decreten uitgeeft die ervoor zorgen dat het fiat geld wordt geaccepteerd als wettig betaalmiddel. Fiat geld wordt voor transacties geaccepteerd omdat er vertrouwen bestaat in de economie en de stabiliteit van de overheid.

5 euro biljet

Kenmerken van fiat geld

De waarde van fiat geld wordt sterk beïnvloed door het vertrouwen in de overheid die het uitgeeft. Als mensen geloven dat de overheid stabiel en betrouwbaar is, zal fiat geld de waarde behouden. 
 
Een belangrijk kenmerk van fiat geld is dat het de overheid de mogelijkheid biedt tot het controleren van het monetaire beleid waarmee de groei van de economie wordt gestimuleerd. De overheid is in staat om de economie te stabiliseren en de inflatie te beheersen door regulatie van de geldhoeveelheid. Hierdoor kan er flexibeler op economische crises worden gereageerd.
 

De geschiedenis van dit systeem

Fiat geld werd geïntroduceerd als een manier om de beperkingen van de goudstandaard te overwinnen. Onder de goudstandaard was de hoeveelheid geld in omloop direct gekoppeld aan de hoeveelheid goud die een land bezat. De hoeveelheid geld was niet flexibel, met als gevolg dat de economische groei sterk werd beperkt. 
 
Vooral in de tweede helft van de twintigste eeuw, dus na de Tweede Wereldoorlog, werd er vaker gekozen voor de overstap op fiat geld om de beperking te minimaliseren. De goudstandaard werd in Amerika volledig losgelaten in 1971, wat als een grote mijlpaal wordt gezien. Dit leidde tot het internationale systeem van fiat geld. Door middel van monetaire beleidsinstrumenten wordt fiat geld beheerd door diverse centrale banken.

Hoe werkt fiat geld?

Fiat geld wordt gecreëerd door centrale banken die het monetaire beleid beheren. Ze doen dit door rentetarieven aan te passen en door geld te drukken of op te nemen uit de omloop. De hoeveelheid beschikbaar geld binnen de economie wordt hierdoor beïnvloed, waardoor er ook een directe invloed ontstaat op zowel de economische ontwikkeling als de inflatie. 
 
Binnen valutamarkten worden de wisselkoersen van fiat geld door vraag en aanbod bepaald. Deze wisselkoersen worden door diverse factoren beïnvloed, waaronder politieke stabiliteit, rentevoeten en economische prestaties. Ook speculatie kan een belangrijke factor zijn.
 

Kritiek en discussie rondom fiat geld

Hoewel fiat geld veel voordelen biedt, zoals flexibiliteit in het monetaire beleid, zijn er ook risico's en nadelen die tot kritiek en discussie leiden. Een belangrijk punt van zorg is de mogelijkheid van misbruik door overheden, zoals overmatig geld drukken, wat kan leiden tot inflatie of zelfs hyperinflatie. Dit zorgt er niet alleen voor dat de muntwaarde drastisch af kan nemen, maar het kan ook leiden tot instabiliteit binnen de economie.
 

Risico's van hyperinflatie

Eén van de grootste risico's van fiat geld is hyperinflatie, een situatie waarin de prijzen van goederen en diensten extreem snel stijgen en de waarde van de valuta snel daalt. 
 
Wanneer er een te grote hoeveelheid geld wordt gedrukt voor het oplossen van een economische crisis of voor het financieren van schulden, dan veroorzaakt dit een verlies van vertrouwen in de valuta. Uiteindelijk treedt dan hyperinflatie op. 
 
Burgers hebben dan een grote hoeveelheid geld nodig om in de eigen basisbehoeften te kunnen voorzien. Een bekend voorbeeld van hyperinflatie vinden we in de geschiedenis van de Duitse Weimarrepubliek.
 

Alternatieven en cryptocurrencies

Als reactie op de tekortkomingen van fiat geld zijn er alternatieven ontstaan, waaronder cryptocurrencies. De meest bekende hiervan is de Bitcoin, maar ook de Ethereum is goed bekend. Het gaat om virtuele of digitale munteenheden die transacties verifiëren en beveiligen door middel van blockchain-technologie. 
 
De hoeveelheid van deze cryptocurrencies is beperkt, waardoor ze tegen inflatie beschermd zijn. Ze zijn ook niet van centrale banken of overheden afhankelijk. In de laatste jaren zijn cryptocurrencies steeds aantrekkelijker geworden als transactie- en investeringsmiddel en vormen ze een goed alternatief voor fiat geld in de traditionele vorm.