• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Goudstandaard

Wanneer u zich interesseert in edelmetalen, dan heeft u ongetwijfeld de term goudstandaard met enige regelmaat voorbij zien komen. Maar wat houdt deze term goudstandaard nou eigenlijk in? Wat was de werking van deze goudstandaard en hoe heeft de goudstandaard zich ontwikkeld in de loop der jaren?
 

Wat is de goudstandaard?

De goudstandaard is een monetair systeem. In dit systeem wordt de desbetreffende valuta gekoppeld aan een vaste hoeveelheid goud. Dit wilt zeggen dat een centrale bank van een land bereid is om zijn valuta om te ruilen voor goud tegen een vaste prijs. Wanneer meerdere landen dit systeem hanteerde, konden verschillende valuta’s worden vastgelegd.
 
De goudstandaard werd voor het eerst ingevoerd in de 18e eeuw en is gebruikt tot de 20e eeuw.
 

De verschillende muntstelsels

Over de hele wereld worden verschillende muntstelsels gebruikt. De bekendste of meest voorkomende stelsels zijn:

Goudstandaard
De goudstandaard werd voor het eerst in gebruik genomen rond de 18e eeuw. Deze goudstandaard koppelde het desbetreffende land zijn munteenheid of valuta aan een vaste hoeveelheid goud.
 
Fiatgeld
Het muntstelsel fiatgeld is het meest voorkomende muntstelsel. Enkele landen die dit stelsel gebruiken zijn de Verenigde Staten en Japan. In dit stelsel wordt geld niet gedekt door een fysieke waarde zoals bijvoorbeeld goud. De waarde van fiatgeld wordt bepaald door de markt en de overheid.
 
Valutakoppeling
Bij een valutakoppeling worden er meerdere valuta’s aan elkaar gekoppeld. Dit zorgt ervoor dat de wisselkoers tussen deze valuta constant is of binnen beperking blijft.
 
Zwevende wisselkoers
Bij het zwevende wisselkoersstelsel, wordt de waarde van een valuta bepaald door de vraag en het aanbod op de valutamarkt.

Gouden tientje

Afschaffing van de goudstandaard

De goudstandaard werd rond de 18e eeuw voor het eerst in gebruik genomen. Zelf in de 19e en 20e werd deze nog gebruikt. Toch is de goudstandaard niet meer in gebruik. Tijdens de eerste wereldoorlog verlieten de meeste aangesloten landen de goudstandaard.
 
Na de Tweede Wereldoorlog werd in 1944 een nieuwe goudstandaard in leven geroepen. Deze goudstandaard werd ook wel het Bretton Woods systeem genoemd. Het Bretton Woods systeem werd tot 1971 gebruikt tot dat de Verenigde Staten dit systeem verlieten.
 
Sinds de laatste goudstandaard in 1971, is er geen goudstandaard meer in gebruik genomen.

Veelgestelde vragen over de goudstandaard

Wat is de toekomst van de goudstandaard?

Op dit moment is er geen goudstandaard meer die in gebruik is genomen. Ook ziet het ernaar uit dat een nieuwe standaard niet snel meer zijn herintrede zal doen.