• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Goudkoers

Hoe komt de goudprijs tot stand?

Auteur: Daan Wesdorp Datum: 26 juni 2024 Update: 26 juni 2024 Leestijd: 4 min

Hoe komt de goudprijs tot stand?

De goudprijs wordt door een ingewikkeld samenspel van diverse factoren gevormd. Hierbij kan worden gedacht aan de economische omstandigheden, geopolitieke gebeurtenissen en vraag en aanbod op de goudmarkt. We bespreken hoe de goudprijs tot stand komt, welke factoren deze prijs beïnvloeden en hoe de toekomst van de goudprijs eruit ziet.
 

De goudmarkt wereldwijd

De goudmarkt is een wereldwijde markt waar de goudprijs als referentiepunt fungeert voor talloze financiële transacties en contracten. Deze prijs wordt dagelijks vastgesteld en is belangrijk voor beleggers, mijnbouwbedrijven en centrale banken. 
 
De goudmarkt is 24/7 actief en er zijn meerdere belangrijke handelscentra te vinden, zoals in Hong Kong, Zürich, New York en Londen. In Londen wordt de goudprijs door de LBMA vastgesteld, ook wel de London Bullion Market Association. De goudmarkt in Londen speelt een bepalende rol in het vaststellen van de wereldwijde prijs van goud.
 

Vraag en aanbod van goud

De goudprijs wordt voornamelijk bepaald door het principe van vraag en aanbod van fysiek goud. Traditioneel werd de goudprijs vastgesteld door grote banken tijdens de zogenaamde ‘London Gold Fixing’. Tegenwoordig verloopt dit proces grotendeels elektronisch via diverse handelsplatforms. 
 
De vraag naar goud kan afkomstig zijn van juweliers, industriële toepassingen en beleggers, terwijl het aanbod wordt bepaald door mijnbouwproductie en gerecycled goud. Wanneer de vraag het aanbod overtreft, stijgt de goudprijs, en omgekeerd. 
 

Invloedsfactoren op de goudprijs

Verschillende economische en geopolitieke factoren hebben invloed op de goudprijs. Economische factoren zoals inflatie, rentetarieven, en valutakoersen spelen een grote rol. Beleggers zien goud bij een oplopende inflatie als veilige haven voor het behouden van hun koopkracht. 
 
Bij geopolitieke gebeurtenissen, zoals handelsconflicten, politieke onzekerheid en oorlogen, zoeken beleggers naar meer stabiliteit en veiligheid. Ook dit zorgt voor een verhoging van de goudprijs. 
 

Handel in goudderivaten

Naast de fysieke handel in goud speelt de handel in goudderivaten zoals futures en opties een belangrijke rol in het bepalen van de goudprijs. Handelaren zetten deze financiële instrumenten in om zich tegen prijsfluctuaties in te dekken of om op toekomstige goudprijzen te speculeren. Via deze derivatenmarkten kan goud in grotere hoeveelheden verhandeld worden. Dit beïnvloedt de goudspotprijs. Afhankelijk van speculatieve activiteiten en markverwachtingen kan de derivatenhandel tot prijsvolatiliteit leiden. 
 

Centrale banken en goudreserves

Centrale banken zijn grote spelers in de goudmarkt vanwege hun aanzienlijke goudreserves. De centrale banken zijn in staat om schommelingen in de goudprijzen teweeg te brengen door goud te verkopen of juist aan te kopen. Besluit een centrale bank tot het verkopen van een deel van de goudreserves, dan wordt het aanbod verhoogd en kan dit de prijs drukken. 
 
De prijs van goud kan juist omhoog gaan wanneer het vertrouwen in goud sterk wordt verhoogd, wat het geval is wanneer centrale banken goud aankopen. Centrale banken nemen strategische beslissingen als het gaat om de goudreserves die zij hebben. Deze worden door de goudmarkt op de voet gevolgd. 
 

Toekomst van de goudprijs

Het is moeilijk om de toekomst van de goudprijs nauwkeurig te voorspellen. Er zijn veel factoren die de prijs van goud beïnvloeden en bepaalde factoren zijn eenvoudigweg niet te voorspellen. 
 
Schattingen worden gemaakt door te letten op marktsentiment, geopolitieke ontwikkelingen en belangrijke economische indicatoren. Wanneer we kijken naar de geschiedenis, dan zien we dat de goudprijs over het algemeen op de lange termijn stijgt. De bewegingen op de korte termijn blijven echter veranderlijk.