• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Goudkoers Zilverkoers

Factoren prijsontwikkeling edelmetalen in 2024

Auteur: Daan Wesdorp Datum: 21 december 2023 Update: 21 december 2023 Leestijd: 10 min

Edelmetalen zoals goud, zilver, platina en palladium zijn al eeuwenlang geliefd als beleggingen. Edelmetalen worden gezien als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid. In 2023 zijn de prijzen van edelmetalen flink gestegen. Wat zijn de oorzaken van deze stijging en hoe ziet de toekomst eruit voor edelmetalen?

Oorzaken prijsstijgingen

Er zijn verschillende factoren die de prijsstijging van edelmetalen in 2023 hebben veroorzaakt. Een belangrijke factor is de oorlog in Oekraïne en het Midden-Oosten. Oorlogen leiden tot onzekerheid op de financiële markten, waardoor beleggers op zoek gaan naar veilige havens om in te investeren.
 
Een andere factor die de prijsstijging van edelmetalen heeft veroorzaakt, is de inflatie. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld is de inflatie in 2022 opgelopen tot 7,5% – het hoogste niveau in 40 jaar. Inflatie zorgt ervoor dat de waarde van geld afneemt. Edelmetalen, en dan in het bijzonder goud, worden gezien als een inflatie hedge. Dit houdt in dat het om een investering in activa gaat die hun waarde behouden in tijden van inflatie.
 
Ook veranderingen in monetaire beleidsmaatregelen spelen een rol, zoals rentetarieven en kwantitatieve versoepeling. Lagere rentetarieven kunnen goud aantrekkelijker maken, omdat beleggers dan zoeken naar alternatieven om rendement te behalen.
 
Tot slot wordt goud wereldwijd verhandeld in dollars. Wanneer de waarde van de dollar daalt, kan dit de vraag naar goud verhogen omdat het voor beleggers buiten de Verenigde Staten aantrekkelijker wordt om goud te kopen. U krijgt immers meer dollars voor bijvoorbeeld uw euro’s.

Toekomstverwachting

De toekomstverwachtingen voor de prijsontwikkelingen van edelmetalen in 2024 zijn positief. De oorlog in Oekraïne en het Midden-Oosten zal waarschijnlijk nog enige tijd voor onzekerheid zorgen op de financiële markten, wat de vraag naar edelmetalen blijft ondersteunen.
 
Daarnaast is de verwachting dat de inflatie nog enige tijd hoog zal blijven, wat de vraag naar edelmetalen als beschermmiddel om koopkracht te behouden zal blijven ondersteunen.

Uit een enquête van de World Gold Council blijkt dat 72% van de beleggers verwacht dat de goudprijs in 2024 zal stijgen. De verwachting voor de zilverprijs is iets minder positief; 59% van de ondervraagde beleggers verwacht dat de zilverprijs in 2024 zal stijgen.

Voordelen beleggen in edelmetalen

Er zijn verschillende voor- en nadelen voor het beleggen in edelmetalen. We zullen deze hieronder kort toelichten.
 
  • Schaars: Edelmetalen zijn schaarse middelen. Wereldwijd is er volgens Thomson Reuters GFMS ongeveer 200.000 ton goud opgegraven sinds het begin van de mensheid. Wanneer al dat goud samengesmolten zou worden tot één grote kubus, dan zou die een afmeting hebben van circa 22 x 22 x 22 meter.
  • Inflatie hedge: Edelmetalen hebben een inherente waarde die niet afhankelijk is van de economie. Dit maakt ze een goede manier om je vermogen te beschermen tegen inflatie.
  • Gedistribueerd: Edelmetalen zijn gedistribueerd over de hele wereld.
  • Technologische toepassingen: Zilver wordt veel gebruikt in de industrie, bijvoorbeeld voor zonnepanelen maar ook in de medische industrie.

Nadelen beleggen in edelmetalen

Uiteraard zitten er, net als bij iedere investering, ook nadelen aan het beleggen in edelmetalen.
 
  • Niet liquide: Edelmetalen zijn niet zo liquide als andere beleggingen, zoals aandelen of obligaties. Dit houdt in dat het moeilijker kan zijn om ze snel te verkopen. Echter kunt u bij The Silver Mountain er altijd voor kiezen om uw edelmetalen gemakkelijk, snel en op ieder moment te verkopen. Dit gaat via Inkoop Edelmetaal.
  • Opslagkosten: Edelmetalen moeten veilig worden opgeslagen. Dit kan extra kosten met zich meebrengen. Opslagfaciliteiten bieden wij bij The Silver Mountain ook aan, dit gaat via Edelmetaal Beheer Nederland. Wij hanteren hiervoor tarieven tussen de 0,65 en 0,90%. Uw edelmetaal ligt dan veilig, verzekerd en gealloceerd opgeslagen. Uitleveren is ook weer mogelijk, hiervoor rekenen wij geen extra kosten.
  • Verliesrisico: De prijs van edelmetalen kan fluctueren, net als bij aandelen en obligaties. Het is daarom belangrijk om te investeren met geld dat u kunt verliezen. Daarbij raden wij aan om een langetermijnvisie te hebben als het gaat om het beleggen in edelmetalen.

Tips voor het investeren in edelmetalen

Als u heeft besloten te willen gaan investeren in edelmetalen, dan is het belangrijk om goed onderzoek te doen. Doe hierbij onderzoek naar de verschillende soorten edelmetalen en de manieren om te investeren in edelmetalen. Zorg er ook voor dat u een betrouwbare partij kiest om uw edelmetalen te kopen (en eventueel op te slaan).
 
The Silver Mountain is vooruitstrevend ten opzichte van de concurrentie door diverse innovatieve voorzieningen. Wij beschikken over een uitgebreid Kenniscentrum met artikelen en video's en waren de eerste op de Nederlandse markt met onze First Time Buyers guides, die uitgebreide uitleg geven over investeren in edelmetalen. Daarnaast zijn wij de eerste in Nederland met een unieke Keuzehulp, waarmee wij u op een unieke manier ondersteunen bij uw beslissingen.


Conclusie

De prijs van edelmetalen is in 2023 flink gestegen. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de prijs van edelmetalen. Als we kijken naar de toekomstverwachting van edelmetalen, dan is deze positief. Zo blijkt uit een enquête van het World Gold Council dat 72% van de beleggers verwacht dat de goudprijs in 2024 zal stijgen. Het investeren in edelmetalen brengt verschillende voor- en nadelen met zich mee. Bij het investeren in edelmetalen is het van belang om goed onderzoek te doen naar deze voor- en nadelen en een beleggingsstrategie op te stellen alvorens u een investering doet in fysieke edelmetalen.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.