• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Goud artikel

Wat is witgoud?

Auteur: Daan Wesdorp Datum: 4 juli 2024 Update: 4 juli 2024 Leestijd: 4 min
Guudbaren en gouden munten

Wat is witgoud?

Witgoud zien we veel in sieraden. Zeker voor verlovings- en trouwringen is het een populaire keuze, vooral door de veelzijdigheid en de elegante uitstraling van het witgoud. Witgoud is geen op zichzelf staand element, maar het is een legering. Dit betekent dat het een mengsel is van goud met diverse witte metalen, zoals nikkel, zilver of palladium. Dit mengsel geeft witgoud zijn unieke kleur en glans, en zorgt dat de kleur sterk verschilt van geelgoud. De kleur van witgoud wordt vaak nog witter en helderder gemaakt door het met een laagje rhodium te bedekken, een metaal dat afkomstig is uit de platinagroep. 

Hoe wordt witgoud gemaakt?

Wat is witgoud eigenlijk, en hoe wordt witgoud eigenlijk gemaakt? De belangrijkste grondstof van witgoud is zuiver goud. Dit zuivere goud wordt met witte metalen gemengd om het goud harder te maken en van kleur te veranderen. De exacte samenstelling van het mengsel kan variëren, afhankelijk van de gewenste eigenschappen, waarbij u kunt denken aan de hardheid en de kleur. De metalen worden samen tot een homogene massa gesmolten, waarna de legering in de gewenste vorm wordt gegoten. In veel gevallen wordt het oppervlak nog van een laagje rhodium voorzien. Dit zorgt niet alleen voor een extra mooie, witte glans. Het zorgt ook voor een beschermend laagje tegen slijtage en krassen.

Witgoud versus geelgoud en roségoud

Witgoud, geelgoud en roségoud zijn alle varianten van goud die verschillen in hun samenstelling en uiterlijk. Hoe worden de verschillende vormen van goud gemaakt? Geelgoud is de traditionele vorm van goud, die een rijke, warme kleur heeft. Het is een mengsel van goud met koper en zilver. Roségoud heeft een roze tint die wordt bereikt door goud te mengen met koper. Hoe meer koper er in de legering zit, hoe roder de tint. Elk type goud heeft eigen unieke eigenschappen en charme, waardoor de keuze vaak afhangt van persoonlijke voorkeur en de specifieke stijl van het sieraad.

Duurzaamheid en onderhoud van witgoud

Witgoud is goed bestand tegen slijtage. Het gaat lang mee, maar vraagt wel om enig onderhoud om de glans te behouden. Het laagje rhodium dat vaak ter bescherming wordt aangebracht gaat na verloop van tijd slijten. Dit geldt zeker bij het dagelijks dragen van het sieraad van witgoud. Het is daarom aan te raden om witgouden sieraden eens per 12 tot 24 maanden te laten voorzien van een nieuw laagje rhodium. 
 
Daarnaast kan witgoud ook worden gereinigd met milde zeepoplossingen en een zachte, niet-schurende doek. Het is belangrijk om agressieve chemicaliën en harde borstels te vermijden om beschadiging van de laag rhodium te voorkomen. Regelmatig professioneel onderhoud helpt om witgouden sieraden in topconditie te houden. 

Koop witgoud voor een goede prijs

Meerdere factoren hebben invloed op de prijs van witgoud. Een heel belangrijke factor is de prijs van puur goud, die op de wereldmarkt fluctueert. De kosten van de witte metalen die in de legering worden gebruikt, zoals nikkel of palladium, vormen ook een factor. Rhodium is een relatief duur metaal, waardoor een afwerklaag met rhodium de kosten verder opdrijft. De prijs wordt eveneens beïnvloed door het percentage puur goud in de legering. Een hoger karaat staat gelijk aan een hogere prijs. Andere factoren die invloed kunnen hebben op de prijs van witgouden sieraden zijn onder meer vakmanschap, merknaam en de complexiteit van het design. 

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.