• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Goud artikel

Waarom fysiek goud veiliger is dan goud aandelen

Auteur: Daan Wesdorp Datum: 22 juni 2024 Update: 22 juni 2024 Leestijd: 4 min

Waarom fysiek goud veiliger is dan goudmijnaandelen

Beleggen in goud kan op verschillende manieren, zoals door fysiek goud te bezitten of te investeren in goudmijnaandelen. Hoewel beide methoden hun eigen voordelen hebben, wordt fysiek goud vaak als veiliger beschouwd. 
 
We nemen de risico’s bij het beleggen in goud aandelen door, evenals de voordelen van fysiek goudbezit. Aanvullend geven we ook informatie over het veilig opslaan en beheren van fysiek goud.
 

Risico's van beleggen in goud aandelen

Goud aandelen, zoals aandelen van goudmijnbedrijven, zijn gevoelig voor bredere economische factoren. De goudprijs heeft invloed op de aandelenwaarde, maar er zijn meer factoren die hier invloed op uitoefenen. Hierbij kan worden gedacht aan politieke instabiliteit, bedrijfsprestaties en de regio waarin de mijnen te vinden zijn. 
 
Daarnaast spelen ook belastingregels en de veranderende milieuwetgeving een rol. Goud aandelen kunnen door economische recessies en beurscrashes worden getroffen en zijn aan marktvolatiliteit onderhevig.
 

Voordelen van fysiek goud bezitten

Fysiek goud heeft een intrinsieke waarde en biedt bescherming tegen inflatie. In tegenstelling tot goud aandelen vertegenwoordigt fysiek goud direct eigendom van een tastbaar goed. 
 
Dit maakt het minder kwetsbaar voor bedrijfsfaillissementen en systeemrisico's. Tijdens economische onzekerheden en financiële crises behoudt fysiek goud zijn waarde, waardoor het een betrouwbare opslag van waarde is. 
 

Liquiditeit en toegankelijkheid van goud

Fysiek goud is gemakkelijk liquide te maken en kan snel worden omgezet in contanten. In tijden van crisis en nood is het direct beschikbaar, zonder afhankelijk te zijn van de prestaties van de financiële markten. 
 
Beleggers kunnen hun goud eenvoudig verkopen bij lokale goudhandelaars of via gespecialiseerde platforms, wat zorgt voor een hoge mate van toegankelijkheid.
 

Opslag en controle voor veilig fysiek goud

Hoewel het fysiek houden van goud bepaalde risico's met zich meebrengt, zoals diefstal, zijn er verschillende oplossingen om deze risico's te minimaliseren. Het is belangrijk om veilige opslagmethoden te kiezen en de controle over uw goud te behouden. The Silver Mountain biedt beveiligde opslagfaciliteiten in Rotterdam en Zürich.
 

Eigen vermogensbeheer van het goud

Het veilig opslaan van fysiek goud kan worden bereikt door het gebruik van gecertificeerde kluizen, beveiligde opslagfaciliteiten en banken met gespecialiseerde diensten voor kostbaarheden. 
 
Door uw goud op deze manieren op te slaan, behoudt u volledige controle over uw bezit. U bent in dit geval niet van derden afhankelijk. Wanneer u het nodig hebt, is uw goud altijd direct beschikbaar. U ervaart dus optimale zekerheid door uw goud zelf te beheren.
 

Beschermd tegen cyberdreigingen

Cyberdreigingen zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. Fysiek goud vormt geen risico ten opzichte van cyberdreigingen en digitale aanvallen die beleggingsportefeuilles kunnen raken. 
 
Goud aandelen en andere digitale investeringen zijn vatbaar voor hacks, systeemstoringen en andere cyberincidenten. Een hoge digitale beveiliging betekent niet dat de risico’s op verlies door cybercriminaliteit volledig weggenomen kunnen worden. 
 
Dit risico blijft altijd bestaan en ook daarom is fysiek goud een aanzienlijk veiligere investering. Fysiek goud is immuun voor dergelijke digitale risico's, wat een extra laag van veiligheid en zekerheid biedt voor beleggers die hun vermogen willen beschermen tegen technologische bedreigingen.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.