• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Goud artikel

Kleurverschil bij gouden munten

Auteur: Daan Wesdorp Datum: 20 mei 2024 Update: 20 mei 2024 Leestijd: 3 min
Kleurverschil bij gouden munten

Kleurverschil bij gouden munten

De gouden munten van 1 troy ounce worden tegenwoordig bijna altijd geslagen in puur goud. Dit gaat om de gouden Maple Leaf, Kangaroo, Britannia, Philharmoniker en de Buffalo. Sommige andere gangbare gouden munten zijn de Krugerrand en de Gouden Eagle. Deze munten zijn geslagen in een lager gehalte goud en om die reden zien de munten er anders uit. Dat zit als volgt: elke gouden munt bevat precies 1 troy ounce puur goud. Om de munt wat extra stevigheid te geven zijn sommige munten, zoals de Krugerrand en Eagle, geslagen in een hoger gewicht met een lager gehalte. Deze munten wegen ongeveer 34 gram en zijn uitgegeven in een goudgehalte van 22 karaat (91.6%). Het gewicht aan fijngoud komt dan precies overeen met 1 troy ounce puur goud en om die reden zijn deze munten net zo waardevol als de andere troy ounce gouden munten.
 
Bij de munten die een rode gloed hebben zit een beetje koper in de munt verwerkt. Het koper zorgt ervoor dat de munt steviger wordt. Dit is een methode die in het verleden vaker werd toegepast bij munten die als betaalmiddel in omloop waren.
 
Goud is van zichzelf een heel zacht en kwetsbaar metaalsoort. De gouden munten die wel zijn geslagen in tenminste 99.9% puur goud, zoals de Maple Leaf, zijn om die reden iets meer gevoelig voor krasjes of butsen of andere kleine beschadigingen.
 
Bij dit soort munten wordt daar echter niet naar gekeken in de praktijk. Het gaat namelijk specifiek om de waarde van het goud: het zijn gouden beleggingsmunten. De conditie van de munt is dan niet relevant. Voor alle gouden troy ounce beleggingsmunten profiteert u dan ook van onze terugkoopgarantie wat het eenvoudig maakt het goud in de toekomst weer terug te verkopen, ongeacht de conditie van de munt.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.