• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Goud artikel

Huizenprijzen versus goud

Auteur: Daan Wesdorp Datum: 10 juni 2024 Update: 10 juni 2024 Leestijd: 4 min

Huizenprijzen versus goud

Investeren in onroerend goed en goud zijn twee van de meest gekozen manieren om vermogen op te bouwen en te beschermen. Beide beleggingsopties hebben hun eigen unieke voordelen en uitdagingen. 
 
We vergelijken de prestaties, liquiditeit, volatiliteit, kosten en opbrengsten van investeringen in huizen en goud. We onderzoeken ook hoe diversificatie in beide markten kan bijdragen aan strategisch risicobeheer.
 

Huizen en goud als investering

Huizen en goud zijn beide aantrekkelijke investeringen om verschillende redenen. Mensen kiezen voor huizen vanwege de tastbaarheid, potentiële waardestijging en de mogelijkheid om huurinkomsten te genereren. 
 
Vastgoed kan een stabiele bron van passief inkomen zijn en biedt belastingvoordelen. Aan de andere kant wordt goud gezien als een veilige haven, vooral in tijden van economische onzekerheid. Goud biedt bescherming tegen zowel valutarisico’s als inflatie en houdt over de lange termijn vast aan de waarde.

Historische prestaties en trends

Historisch gezien hebben zowel huizen als goud verschillende periodes van waardestijging en waardedaling doorgemaakt. De waarde van vastgoed is vaak gekoppeld aan economische groei, rentetarieven en demografische trends. Huizenprijzen zijn bijvoorbeeld sterk gestegen in periodes van economische expansie, maar kunnen dalen tijdens recessies. 
 
Goud heeft daarentegen de neiging om te stijgen in waarde tijdens economische onzekerheid, politieke onrust en inflatie. Zo steeg de goudprijs aanzienlijk in de jaren ’70 door de economische instabiliteit en de hoge inflatie, terwijl de prijzen van woningen in dezelfde periode stagneerden.
 

Goud investering versus huis kopen als investering

Gouden baren en munten

Bij het kiezen tussen investeren in goud of vastgoed moeten beleggers verschillende factoren overwegen. Vastgoed vereist een grotere initiële investering en komt met kosten zoals onderhoud, belastingen en verzekeringen. 
 
Goud komt niet met onderhoudskosten en is een stuk toegankelijker. Goudinvesteringen en vastgoedinvesteringen kennen allebei voordelen, maar ook risico’s. Zowel de beleggingsdoelen als de persoonlijke financiële situatie spelen een rol in het maken van een keuze uit deze twee beleggingsvormen.  

Liquiditeit en volatiliteit

Liquiditeit geeft aan hoe snel investeringen in contanten kunnen worden omgezet zonder aanzienlijke vermindering van de waarde. Goud is over het algemeen zeer liquide. Het kan snel en gemakkelijk worden verkocht op de wereldmarkt. Vastgoed is minder liquide, omdat het verkoopproces tijdrovend en complex kan zijn. 
 
Wat volatiliteit betreft, is goud meestal volatieler dan vastgoed. Marktsentiment en macro-economische factoren kunnen ervoor zorgen dat de goudprijs sterk fluctueert, terwijl vastgoedprijzen in de meeste gevallen meer stabiliteit kennen. De vastgoedprijzen schommelen meer in perioden van economische crisis.
 

Kosten en opbrengsten

Investeren in vastgoed brengt lopende kosten met zich mee, zoals onderhoud, reparaties, belastingen, verzekeringen en beheer. De investering kan wel zorgen voor een stabiele inkomstenstroom door middel van het genereren van huurinkomsten. 
 
Bij een goudinvestering zijn de belangrijkste kosten de kosten voor aankoop en de eventuele kosten voor opslag. Deze kosten liggen lager, maar goud levert geen verdere inkomstenbron op zoals verhuur van vastgoed dat wel doet. De opbrengsten van goud komen voornamelijk uit waardestijging. 
 

Diversificatie door goud en vastgoed

Het kan gunstig zijn om zowel goud te kopen en in vastgoed te investeren als onderdeel van een gediversifieerde beleggingsstrategie. Diversificatie helpt risico's te spreiden en kan de stabiliteit van een portefeuille verbeteren. Beleggers profiteren van de sterke punten van beide beleggingen wanneer er wordt geïnvesteerd in zowel goud als vastgoed. 
 
Dit zorgt ervoor dat de impact van schommelingen in de economie kan worden verkleind. Deze strategie vraagt wel om veel aandacht. Zowel de vastgoed- als goudmarkten worden namelijk beïnvloed door meerdere economische indicatoren, zoals inflatie en rentetarieven.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.