Goud artikel
Hoeveel goud heeft Nederland?
Auteur: Daan Wesdorp
Datum: 18 juli 2024
Update: 18 juli 2024 Leestijd: 4 min
Update: 18 juli 2024 Leestijd: 4 min
Hoeveel goud heeft Nederland?
Nederland heeft een aanzienlijke hoeveelheid goud in haar reserves om de financiële stabiliteit van ons land te waarborgen. Volgens de laatste gegevens heeft Nederland ongeveer 612,5 ton goud in haar bezit. Deze goudreserves worden als een strategische voorraad aangehouden en kunnen in tijden van economische instabiliteit dienen als buffer. Het vertrouwen in de financiële soliditeit van Nederland wordt versterkt door deze goudreserves.Waar ligt het goud van Nederland?
Het goud dat in bezit van Nederland is, is niet op een enkele locatie opgeslagen. Hiervoor zijn meerdere opslaglocaties aanwezig in binnen- en buitenland. Ongeveer 31% van het totaal ligt in Amsterdam bij De Nederlandsche Bank opgeslagen. Eveneens 31% is in New York opgeslagen bij de Federal Reserve Bank. Een iets kleiner deel, namelijk 20%, ligt in Canada opgeslagen en de laatste 18% bevindt zich in Londen, bij de Bank of England.Het is belangrijk om de goudreserves te spreiden. Dit helpt bij het diversificeren van de risico’s en zorgt ervoor dat het goud altijd veilig is, ongeacht de geopolitieke omstandigheden.
De afkomst van Nederlands goud
Nederland heeft een lange geschiedenis van goudbezit. Een groot deel van het goud werd tijdens het koloniale tijdperk verzameld. Nederland was toen sterk betrokken bij de wereldwijde handel en het delven van goud. Dit delven van goud vond plaats in verschillende delen van de wereld en heeft sterk bijgedragen aan de opbouw van de goudreserves.De goudreserves werden ook aangevuld na de Tweede Wereldoorlog, door de internationale handel en de terugkeer van goud dat tijdens de oorlog was opgeslagen in veilige havens. De lange historie van het goudbezit en de handel van Nederland hebben bijgedragen aan de opbouw van de huidige goudreserves van ons land.
De rol van goud in de Nederlandse economie
Zeker in tijden van financiële onzekerheid speelt goud een belangrijke rol in de economie van Nederland. Goud dient als veilige haven voor investeringen, als een waardevolle en tastbare activa, wanneer andere vormen van geld instabiel zijn. Goud biedt in economisch onzekere tijden vertrouwen en instabiliteit. Dit is belangrijk voor het handhaven van de waarde van nationale valuta en voor het beschermen van de economische gezondheid van Nederland. Daarnaast is Nederland hierdoor ook minder van externe financiële markten afhankelijk, omdat het goud als een belangrijke reserve dient voor de centrale bank.Het beheer van de Nederlandse goudreserves
De Nederlandsche Bank (DNB) is verantwoordelijk voor het beheer van de goudreserves van Nederland. Deze instelling werd in 1814 opgericht door koning Willem I. In 1998 werd de Bankwet gewijzigd en sindsdien is DNB bestuurlijk volledig onafhankelijk van de Staat geworden.DNB zorgt voor de opslag van het goud, maar ook voor de beveiliging en het beheer van het goud, zowel binnen ons land als daarbuiten. Deze instelling voert ook periodieke audits en inspecties uit voor het waarborgen van de veiligheid en integriteit van de goudreserves van Nederland. Hierdoor blijft het Nederlandse goud een betrouwbare en stabiele reserve die bijdraagt aan de algehele financiële stabiliteit van het land.
Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.
Over Daan Wesdorp
Manager Inkoop Edelmetaal | Aandelen, cryptocurrencies en edelmetalen