Goud
Het verschil tussen 18 karaat, 22 karaat en 24 karaat goud
Auteur: Rolf van Zanten
Datum: 17 januari 2025
Update: 17 januari 2025 Leestijd: 5 min
Update: 17 januari 2025 Leestijd: 5 min
Het verschil tussen 18 karaat, 22 karaat en 24 karaat goud
Hoewel goud er op het oog hetzelfde uit kan zien, kan de kwaliteit van goud van verschillende munten of baren wel degelijk verschillen. In dit artikel wordt uitgelegd wat het verschil is tussen 18 karaat, 22 karaat en 24 karaat goud.Om te beginnen is het goed om te verduidelijken dat er een verschil is tussen uit hoeveel karaats goud een munt of baar bestaat. Het goudgehalte van een munt of baar wordt uitgedrukt in een percentage. Hieronder ziet u uit welke samenstelling 18 karaat, 22 karaat en 24 karaat goud bestaat.
Onder muntverzamelaars zijn munten gemaakt van 24 karaats goud het meest populair, maar ook 22 karaats gouden munten zijn populair. De gouden American Eagle munten zijn bijvoorbeeld gemaakt van 22 karaats goud en erg populair onder verzamelaars. Het voordeel van 22 karaats gouden munten, is dat ze steviger zijn dan 24 karaats gouden munten doordat ze ook koper bevatten. Bij beleggers zijn de gouden Krugerrand munten, geslagen in 22 karaats goud, zeer populair.
Bij gouden munten gaat meestal de regel op dat hoe hoger het percentage goud is, hoe hoger de prijs is. Munten van 24 karaats goud zullen dus over het algemeen duurder zijn dan munten van 22 karaats goud.
Ook in de sieradenmarkt wordt de puurheid van sieraden aangegeven in karaat. De reden dat munten en baren zoveel populairder zijn om in te investeren dan sieraden is dat het aantal karaat en het goudgehalte van munten en baren makkelijker is vast te stellen dan van sieraden. Daarnaast ligt de prijs van munten en baren dichter bij de spotprijs van goud dan sieraden. Ook is het zo dat de prijsbepaling van gouden munten of goudbaren objectiever en consistent is dan die van sieraden. Bij sieraden weegt het huidige modebeeld en de geschiedenis van een sieraad ook mee in de prijs.
Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.
Over Rolf van Zanten
Directeur en eigenaar