• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Fiscaliteit

Wat is de London Bullion Market Association (LBMA)

Auteur: Rolf van Zanten Datum: 12 maart 2025 Update: 12 maart 2025 Leestijd: 4 min

De London Bullion Market Association (LBMA) is de internationale handelsvereniging die de markt voor ongemunt goud en zilver vertegenwoordigt. De LBMA is in Londen gevestigd, maar heeft een wereldwijd klantenbestand, waaronder de meeste centrale banken die goud bezitten, particuliere beleggers, mijnbouwbedrijven, producenten, raffinadeurs en fabrikanten. Er zijn ongeveer 150 bedrijven lid van de vereniging. Deze bedrijven zijn allemaal actief betrokken bij de Londense goud- en zilvermarkt, of ze verlenen diensten aan die markt.
 

Functies van LBMA

 
De werkzaamheden van de LBMA omvatten kwaliteitsborging ten aanzien van marktdeelnemers en de raffinaderijen, het vaststellen en controleren van raffinagenormen, het opstellen van handelsdocumentatie en het bevorderen van de ontwikkeling van goede handelspraktijken. De belangrijkste taak van de LBMA is om de stem van de edelmetaalmarkt te laten horen en een contactpunt te zijn voor regelgevers, investeerders en klanten. Daarnaast coördineren ze de marktclearing, bewaring, bevordering van goede handelspraktijken en ontwikkeling van standaarddocumentatie. 
 
De LBMA stelt ook objectieve criteria vast voor instellingen die als handelaars en bewaarnemers tot de markt wensen toe te treden. Bovendien speelt de LBMA in tijden van crisis een sleutelrol bij het voorkomen van een mogelijke verstoring van de markt. Dit bleek met name tijdens de afbouw van de Silver Fixing in de eerste helft van 2014. De LBMA coördineerde toen de reactie van de markt om continuïteit te waarborgen en om ervoor te zorgen dat de markt een zilverbenchmark behield (nu bekend als de LBMA Silver Price).
 

De ontwikkeling van de LBMA


De wortels van de Londense goudmarkt kunnen worden teruggevoerd tot het partnerschap tussen Moses Mocatta en de Oost-Indische Compagnie, die tegen het einde van de 17e eeuw samen goud begonnen te verschepen. Het was echter de invoering van de London Silver Fixing in 1897 en de London Gold Fixing in 1919 die formeel het begin markeerden van de structuur van de markt en van de interactie tussen de leden die de markt tot stand heeft gebracht zoals hij vandaag is.
 
De groei van het aantal en het soort marktdeelnemers in het begin van de jaren tachtig, in combinatie met de invoering van de Wet op de financiële dienstverlening in 1986, leidde tot de oprichting van de LBMA op 14 december 1987.
 

Wat houdt het LBMA keurmerk in?

 
Het LBMA keurmerk wordt gegeven aan de smelters die beleggingsgoud en -zilver produceren. Dit keurmerk kan alleen worden behaald als de smelter voldoet aan een aantal strenge kwaliteitseisen. Wanneer een smelter dit keurmerk behaald, wordt die toegevoegd aan een online lijst: de Good Delivery List. Raffinaderijen met het LBMA keurmerk beschikken over de Good Delivery Status. 
 

Good Delivery List van LBMA


Centraal in het kwaliteitsborgingswerk van de LBMA staat het bijhouden en publiceren van de Good Delivery List voor goud en zilver. Deze lijst wordt universeel erkend en dient als maatstaf voor de kwaliteit van goud- en zilver baren. Een smelter dient namelijk aan de strenge criteria van de LBMA te voldoen. Ook wordt de lijst door veel edelmetaalbeurzen over de hele wereld gebruikt om te bepalen van welke raffinaderijen de goudbaren en zilver baren op hun eigen markt worden aanvaard.
 
De totale geraffineerde goudproductie op de Gold Good Delivery List van de LBMA is over het algemeen zelfs hoger dan de totale wereld mijnproductie. Het verschil wordt hier onder andere gemaakt door middel van recyclen. Het nieuw gedolven goud dat door de raffinaderijen op de lijst wordt verwerkt vertegenwoordigt ongeveer 85% – 90% van de wereldproductie.
 

Benchmarking

 
Benchmarking is een belangrijk onderdeel van de huidige verantwoordelijkheden van de LBMA. Op basis van veilingen worden de prijzen voor edelmetalen vastgesteld. Dit staat ook bekend als ‘fixing’. Wereldwijd worden de benchmarks van de LBMA aangehouden. Deze prijzen gelden voor iedereen die goud, zilver, platina of palladium wil kopen of verkopen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen grote of kleine bedrijven of particulieren. Benchmarking maakt de markt stabieler, transparanter en toegankelijker.
 
De grootste veranderingen in benchmarking vonden plaats tussen 2014 en 2015 toen de vier benchmarks voor edelmetaalprijzen het intellectuele eigendom is geworden van de LBMA, namelijk de:
 

 
Dit zijn de officiële vaststelling van prijzen in London. De LBMA Goudprijs wordt twee keer per dag vastgesteld, om 10:30 en 15:00 (GMT+1), en wordt uitgedrukt in Amerikaanse dollar per troy ounce 99,5% zuiver goud. De LBMA prijzen voor platina en palladium worden eveneens tweemaal per dag vastgesteld, om 09:45 en 14:00 (GMT+1). Daarentegen wordt de LBMA Zilverprijs per 99,9% zuiver troy ounce elke werkdag om 12:00 (GMT+1) bepaald.
 

Het belang van LBMA

Het LBMA is een belangrijke speler in de edelmetalen omdat het een onafhankelijke autoriteit is. Door haar onafhankelijkheid, werd het mogelijk voor de LBMA om de vier benchmarks te bezitten, kwaliteitseisen te kunnen stellen waaraan raffinaderijen en producenten zich aan moeten houden en het LBMA ontwikkelt marktdiensten om marktspelers te ondersteunen.
 
Daarnaast kunnen leden van het LBMA stemmen tijdens vergaderingen en op nieuwe regelgeving, hun netwerk vergroten en lidmaatschap toont integriteit waardoor er met vertrouwen gehandeld kan worden.