• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Beleggen

Hoe voor te bereiden op een beurscrash in goud en zilver?

Auteur: Rolf van Zanten Datum: 14 mei 2021 Update: 14 mei 2021 Leestijd: 5 min

Hoe voor te bereiden op een beurscrash in goud en zilver?

Een beurscrash is een plotselinge en schoksgewijze daling van de koersen. Vaak gebeurt een beurscrash onverwachts en storten de koersen ineen. In tijden van een beurscrash komt de volgende vraag omhoog; “zullen goud en zilver ook crashen?”. Mocht dit het geval zijn, wat moet ik dan doen? Is het slim om mijn edelmetaal snel te verkopen om het na de crash weer opnieuw te kopen?
 

Gouden munten
 
Een beurscrash komt uit het niets en van tevoren is het niet duidelijk hoe groot de crash zal zijn. Toch zijn er manieren waarop mensen die beleggen in goud en zilver zich zouden kunnen voorbereiden.
 

Beurscrashes vs goud en zilver

Prestaties goud en zilver in tijden van beurscrashes
 
In de tabel is te zien dat goud vaak stijgt in tijden van beurscrashes. Het gemiddelde van goud tijdens beurscrashes staat daarom ook in het groen. Aan de hand van deze data kan gesuggereerd worden dat goud niet snel zal vallen tijdens een beurscrash aangezien vaak het tegenovergestelde gebeurd is. Zilver daarentegen kleurt veel geel, wat betekent dat zilver wel veel daalt in tijden van een beurscrash. Deze daling in zilver kan verklaard worden door een afname in de vraag naar industrieel zilver. Deze daalt namelijk aangezien een slechte aandelenmarkt gepaard gaat met een verslechterde economie. Het is echter wel zo dat de zilverprijs niet lager daalt dan aandelen.
 

Goud stijgt

Ook de World Gold Council heeft een onderzoek naar dit onderwerp gedaan en aan de hand hiervan kan gezegd worden dat goud stijgt in tijden van beurscrashes. “Hoe groter de beurscrash, hoe meer de goudprijs stijgt”, aldus de World Gold Council. Aan de hand van dit onderzoek en de tabel kan geconstateerd worden dat goud over het algemeen stijgt tijdens beurscrashes, maar dat zilver daalt. Zilver daalt echter niet meer dan aandelen.
 

Diversificatie

Een van de voordelen van het investeren in goud en zilver is dat ze niet gecorreleerd zijn met andere beleggingen. Dit betekent dat goud en zilver juist kunnen stijgen wanneer andere dalen. Dit kan verklaard worden door te kijken naar het doel van de beleggingen. Aandelen profiteren van een economische groei en stabiliteit. Goud, daarentegen, profiteert van economische nood en crisis. Wanneer het niet goed gaat in de aandelenmarkt dan is men geneigd op zoek te gaan naar een zo genoemde veilige haven. Deze veilige haven kan gevonden worden in goud. Toch kan een beurscrash u er niet van verzekeren dat goud gaat stijgen en blijft de situatie spannend.
 

Stijging in premies

Tijdens de beurscrash van eind 2008 en 2009 waren de premies op goud zo hoog dat investeerders slechts zo’n 10% bespaarden op Silver Eagles. Ook moest men destijds meerdere weken op hun bestelling wachten. Mocht er nu een beurscrash komen, dan zal er waarschijnlijk hetzelfde gebeuren. De hoge stijging in vraag leidt tot een verdere stijging van de premies.
 

Wat te doen in tijden van een beurscrash

Met deze informatie in het achterhoofd zijn er 3 opties die u zou kunnen overwegen.
 
Ten eerste is er de optie om uw goud en zilver te houden. Er is altijd de mogelijkheid dat u winsten kan mislopen door het te verkopen. Daarnaast weet u nooit zeker wat er gaat gebeuren en kan het verkopen van uw edelmetaal in uw nadeel werken.
 
Ten tweede is er de optie om uw edelmetaal te verkopen. Het verkopen van uw edelmetaal zorgt voor geld. Dit kan u ook kracht geven in tijden van een daling in de goudprijs en zilverprijs. Wanneer dat gebeurt kunt u meer goud en zilver kopen dan dat u voorheen had.
 
De derde optie is kostprijsberekening in dollars. Dit is een investeringsstrategie waarbij het doel is om de impact van volatiliteit te verminderen. Wanneer u iedere maand een paar ounces koopt, hoeft u zich minder zorgen te maken over de prijs. Aangezien het op deze manier om kleinere gewichten gaat, heeft de prijs namelijk een minder grote invloed. Deze strategie zorgt ervoor dat u minder baalt wanneer de prijs daalt.
 
Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.