• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Beleggen

Goudmijnaandelen: alles dat u moet weten

Auteur: Rolf van Zanten Datum: 26 februari 2025 Update: 26 februari 2025 Leestijd: 4 min

Onder beleggers zijn goudmijnaandelen een populaire keuze. Ze zorgen voor diversificatie in de beleggingsportefeuille en ze kunnen op kortere termijn winstgevend zijn. Wij geven u meer inzicht in wat goudmijnaandelen zijn, hoe ze verschillen met goud Exchange Traded Funds (ETF's) en fysiek goud, en welke risico’s erbij komen kijken.
 

Wat zijn goudmijnaandelen?

Goudmijnaandelen zijn de aandelen van bedrijven die aan goudwinning doen. Omdat de goudproductie een dure operatie is, zijn er maar een aantal grote mijnbedrijven. Kosten worden onder andere gemaakt voor het uitgraven van de mijnen, personeel, speciale machines en vergunningen. 
 
Goudmijnbedrijven zijn afhankelijk van het verschil tussen de huidige goudprijs en de productiekosten. Om winst te kunnen maken moeten ze zo goedkoop en efficiënt mogelijk de productie verhogen. 
 

Verschil tussen goudmijnaandelen en goud ETF’s

Goudmijnaandelen en goud ETF’s zijn beiden een vorm van indirecte investering in goud, maar er zijn belangrijke verschillen. Door te investeren in aandelen wordt een belegger mede-eigenaar van het betreffende bedrijf terwijl bij ETF’s beleggers investeren in de waarde van een index, product of industrie. Daarom worden ETF’s vaak trackers genoemd.
 
Goudmijnaandelen worden actief beheerd. Dit betekent dat een fondsmanager beter probeert te presteren dan de rest van de markt. De belegger betaalt hier een beheervergoeding voor. Goud ETF’s, daarentegen, worden passief beheerd omdat enkel de waarde van het goud gevolgd hoeft te worden. De beheerkosten zijn hierdoor een stuk lager. 
 

Verschil tussen fysiek goud en goudmijnaandelen

Het meest voor de hand liggend verschil tussen fysiek goud en goudmijnaandelen is dat fysiek goud een echt product is en een goudmijnaandeel is het bewijs dat een belegger mede-eigenaar is van een goudmijn. Voor investeerders zijn de verschillen in de effecten van fysiek goud en goudmijnaandelen van belang.
 

Bescherming van vermogen

Fysiek goud wordt gezien als dé manier om uw vermogen te beschermen en om de effecten van inflatie tegen te gaan. Omdat de waarde van goudmijnaandelen deels wordt bepaald door de goudprijs wordt er gezegd dat goudmijnaandelen ook uw vermogen kunnen beschermen. Goudmijnaandelen zijn hierin minder effectief omdat er een eindig hoeveelheid goud te winnen valt waardoor goudmijnaandelen niet voor altijd een veilige investering zullen blijven. 
 

Fysiek bezit

Bij het beleggen in fysiek goud krijgt u daadwerkelijk goud in uw bezit. Een goudmijnaandeel is niet tastbaar en u bent afhankelijk van meerdere partijen als u hierin investeert. Hierdoor is fysiek goud op lange termijn een veilige belegging. 
 

Risico’s van beleggen in goudmijnaandelen

Het beleggen in goudmijnaandelen kent enkele risico's. Goudmijnen zijn kapitaalintensief waardoor veel geld naar exploratie, infrastructuur en personeelskosten gaat. In de mijnbouwindustrie gebeuren ook ongelukken en komen technische problemen voor die productie stil leggen. Daarbij kan het geopolitieke klimaat invloed hebben op de waarde van de aandelen, net als de volatiliteit van de markt zelf. 
 

Geopolitiek klimaat

Het geopolitiek klimaat heeft een significante invloed op goudmijnaandelen. Dit komt doordat goudmijnen vaak gelegen zijn in gebieden waar er politieke onrust heerst zoals Rusland, China, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Door sancties, oorlog of natuurrampen kan de goudmijnproductie flink dalen waardoor de waarde van de goudmijn ook omlaag gaat.
 

Marktvolitaliteit

Goudmijnaandelen worden veel beïnvloed door marktvolatiliteit. Wanneer de goudprijs met 1 procent stijgt, dan kan de waarde van de goudmijnaandelen met wel 4 procent stijgen. Daarentegen, als de goudprijs licht daalt, kan de waarde van de goudmijnaandelen exponentieel zakken. Hierdoor kunnen goudmijnaandelen dus erg winstgevend zijn, maar aan de keerzijde kunnen ze ook grote verliezen opleveren. Door te investeren in fysiek goud is er minder kans op verlies.
 
Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.